Цена Брента близу 52 долара по барелу

ЛОНДОН: Цене нафте порасле су данас надомак 52 долара по барелу, јер су потпис америчког председника Доналда Трампа на закон о буџету и пакету економске помоћи и почетак европске кампање вакцинације против коронавируса одагнали забринутости инвеститора везане за слабу краткорочну тражњу.
н
Фото: Youtube Printscreen

Северноморска нафта Брент је ојачала за 68 центи или 1,3 посто, на 51,97 долара за барел на трговању у 10:20 часова по средноевропксом времену, при чему је на тренутка забележила чак ниво од чак 52,02 долара, јавља Ројтерс.

Америчка ВТИ сирова нафта је порасла за 69 центи или 1,4 процента, на 48,92 долара.

„Потписивање америчког закона о подстицајима, уз могућосто повећања његовиог обима, требало би да подупре цене нафте у текућој скраћеној трговачкој седмици“, оцењује Џефри Халеј, аналитичар у брокерској фирми Оанда.

Нафта се опоравила са историјског минимума забележеног почетком ове године, када је пандемија новог коронавируса покосила тражњу.

Цена Брента је 18. децембра чак достигла 52,48 долара, највиши ниво од марта, али је појава нове варијанте вируса, која је прво регистрована у Британији а након тога откривена и у другим земљама, довела је до поновног увођења ограничења кретања, што је погодило краткорочну потражњу и извршило притисак на цене "црног злата".

У фокусу тржишних актера је сада предстојећи састанак Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њених савезника 4. јануара. Ова неформална алијанса, названа ОПЕК+, полако ублажава рекордно редуковање производње које је спроводила ове године с циљем уравнотежења тржишта.

Британска агенција подсећа да је ОПЕК+ планирао да повећа производњу за 500.000 барела дневно у јануару и да са сада нема знакова да се колеба у погледу будућег повећања понуде.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести