Цене меса ниже после ограничења, снабдевеност добра

У месарама и маркетима снабдевеност свињским месом,али и другим месом је уобичајено, а и цене су под конац исте за све категорије свињетине које су потпале под одлуке владе о ограничењу цена.
supermarket, pixabay.com
Фото: pixabay.com

После одлуке Владе Србије да свињетина појефтини, потрошачи су сада у бољој позицији јер су цене овог меса биле достигле 900 динара и постојали изгледи да коштање свињског меса настави да расте и даље.

Подсећамо да је Одлуком Владе Србије већ у петак свињетина појефтинила па је килограм свињског врата и кареа сада 595 динара килограм, свињске плећке 699 динара, а килограм свињског бута сада је 709 динара.

У понуди месара налази се и бекон који кошта 550 динара килограм, ребра 790 динара , коленица 290 динара...

Одлуку Владе Србије да свињетина појефтини нису добро прихватили ни трговци ни товљачи јер свако од њих има своју рачуницу. Цене меса у месарама јесу ниже, али цене живе ваге, сматрају кланичари, и даље су високе. Јуче се килограм живе ваге рањеника кретао од 240 до 270 динара без ПДВ-а, што је кланичарима неприхватљиво висока цена.

У Асоцијацијисточара Срема и Мачве кажу да су коначно дочекали да рањеници достигну коштање изнад произвођачке цене и да крену да покривају губитке настале у протекле две године, када су товљеници били испод производне цене, а цене меса у месарама ишле нагоре. Зато сада товљеника нема јер је сточни фонд уништен, а увоз је тренутно заустављен, јер је и у околним земљама жива мера свиња поскупела.

Упркос несугласицама на релацији товљачи – кланичари понуда и тражња сада се крећу у границама примерено лету и сезони годишњих одмора када кланице у већим количинама испоручују ове намирнице хотелима и ресторанима у туристичким центрима…

Мада је добар део потрошача на годишњим одморима, продавци наводе да се месо купује и да при одабиру, осим што се гледа у новчаник, пазари месо наспрам квалитета.

- Месо се једе без обзира на високе дневне температуре и тражи се највише свежа свињетина, а при избору намирнице гледа се изглед меса - кажу продавци.

Већ три месеца, истичу продавци, цене пилетине нису се мењале, а понуда је стандардна. Кланичари делове пилића раздвајају и сваки посебно продају, нудећи пилетину са костима и без костију.

Килограм целог пилета је око 300 динара, али се може купити и роловано пиле за близу 700 динара, батаци са костима коштају око 350 динара, а без костију близу 470 динара, а крилца су око 260 динара. Килограм белог меса кошта око 500 динара.

Изнутрице су јефтиније, килограм желудаца је свега 200 динара, али је yигерица скупља око 320 динара.

Јунетина одавно прешла хиљадарку

Јутенина је поскупела још пре неколико месеци и око висине коштања тог меса није се дизала галама, због проблема које прате тов.

Килограм јунећег бута кошта око 1.240 динара, бифтека 2.900 динара, розбратне 905 динара, а јунећа ребра су око 780 динара. Поједине месаре продају само јунеће месо без костију за око 1.100 динара.

З. Делић  

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести