Цене нафте бележе највећи недељни пад у две године

ЛОНДОН: Цене нафте осцилирају данас између губитака и добитака, дан након што су у четвртак оштро пале на вест да ће САД пустити од маја у промет највеће количине икада из стратешких резерви од 180 милиона барела - по милион барела дневно током наредних шест месеци.
nafta
Фото: pixabay.com

Цене "црног злата" су на путу да закључе ову трговачку седмицу с највећим недељним минусом у распону од 13 до 14 процената.

Међународна референтна нафта Брент за испоруку у јуну (фјучерс уговори), према последњим расположивим подацима са портала оилприце.цом, бележи благи раст од 0,32 посто на 105 долара по барелу, док се америчка WTI нафта тргује у паду за 0,28 одсто на нивоу од 100 долара за барел.

У фокусу трговаца нафтом је најављени састанак земаља чланица Међународне агенције за енергију (ИЕА) на којем ће се разговарати о њиховој спремности да се придруже америчкој акцији пласирања нафте из стратешких резерви на тржиште како би се зуздао раст цена.

Цена Брент нафте је у марту забележила раст од скоро 6,9 одсто на месечном нивоу, а у првом кварталу је ојачала за 39 процената, док је месечни раст цене WTI нафте износио 4,8 одсто, а квартални 33 процента.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести