Цене нафте на корона-клацкалици

СЕУЛ/ЛОНДОН: Нафта је пала данас испод 43 долара за барел јер је нови талас зараза корона вирусом подгрејао страховања да би опоравак тражње за горивом могао да стане, мада су цене “црног злата” и даље на путу да забележе недељни добитак услед мање понуде и све више сигнала опоравка економија.
nafta
Фото: pixabay.com

Северноморска сирова нафта “брент” ослабила је за 51 цент или 1,2 посто, на 42,63 долара за барел на трговању у 9,23 часова по седњоевропском времену, а америчка WTI нафта је пала за 56 центи или 1,4 процента, на 40,09 долара по барелу, извештава Ројтерс.

Оба референтна типа нафте су у четвртак ојачала за више од 2,0 одсто, подстакнута снажним подацима о отвореним радним местима у САД у јуну, као и падом америчких залиха нафте.

Брент је стога и даље на путу да региструје раст на недељном нивоу од преко 5,0 процената.

Подршку ценама “црног злата” је ове недеље пружила и вест о томе да је америчка пионирска компанија за производњи нафте из шкриљаца, Чесапик Енерџи, поднела захтев за банкрот, што је подстакло тржишна очекивања да ће понуда додатно опасти.

Тржишни актери међутим имају у виду и податак да су Сједињене Државе јуче пријавиле више од 55.000 нових случајева короне, што је нови дневни глобални рекорд, а тај скок је потпирио забринутост да би отварање радних места у земљи могло поново да устукне.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести