Цене нафте на најнижем нивоу од децембра 2021.

ЊУЈОРК: Цене нафте су пале данас на најнижи ниво од децембра 2021. због таласа немира у Кини који је погодио апетит инвеститора према ризчној имовини и помутио изгледе у вези с потражњом енергије, појачавши стрес на ионако нестабилном глобалном тржишту сирове нафте.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

Међународно референтна нафта Брент пала је за 2,53 долара или за 3,03 посто на дневном нивоу, на 81,10 долара за барел, на трговању до 11: 37 часова по нашем времену, према подацима са портала oilprice.com који прати кретање цена у реалном времену.

Америчка ВТИ нафта је потонула за 2,25 долара или за 2,95 процената на 74,03 долара по барелу.

У Кини су током викенда избили масовни протести због строгих антиковид мера широм земље, укључујући демонстрације у Пекингу и Шангају, што је подстакло распродају на тржишту нафте на почетку ове недеље, извештава "Блумберг".

Ново повлачење цена нафте долази након вишенедељног пада изазваног знацима привредног успоравања Кине и одлуке Европске уније о ограничењу цене руске сирове нафте, која ће, како се чини, имати минималан утицај на трговину.

Шпекуланти су значајно смањили улагања у нафту, при чему су прошле недеље објавили шесто највеће смањење нето дугих позиција за Брент нафту.

У наредним данима ће на тржишту вероватно бити присутна већа волатилност цена у ишчекивању састанка групе ОПЕК+ о следећем нивоу производње.

Подаци са кинеске друштвене мреже Баиду показују да је саобраћај у највећим кинеским градовима јутрос нагло опао, при чему је у главном граду Пекингу промет био за 45 одсто мањи него пре годину дана, док је у Гуангџоу био мањи за 35 одсто.

Процењује се да би кинеска потражња за нафтом у овом кварталу могла у просеку да износи 15,11 милиона барела дневно, што је мање у односу на 15,82 милиона барела дневно годину дана раније, према амнеричкој аналитичкој компанији Кеплер.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести