Цене нафте настављају успон

СЕУЛ: Цене нафте су данас наставиле успон на крилима сигнала о побољшању тражње и смањењу залиха у САД, али је њихов раст био ограничен због забринутости везаних за пројекције економског узрокованог пандемијом корона вируса.
n
Фото: Youtube Printscreen

Северноморска нафта “брент” за јулску испоруку ојачала је је за 23 цента или 0,7 постон на 34,88 долара за барел на ноћашњем трговању у 3,47 часова по средњоевропском времену, преноси Ројтерс.

Цена фјучерса америчке ВТИ нафте за доставу у јулу порасла је за 14 центи или за 0,4 процента на 32,10 долара за барел. Уговарање јулских испорука закључено је у уторак на 31,96 долара, што је пораст од 1,0 посто.

“Црно злато” је на узлазној путањи четврту недељу заредом, при чему су се цене ова два типа нафте, који се узимају као референце за формирање цена на овом тржишту, у понедељак попела изнад 30 долара први пут у више од месец дана.

Томе је допринело масовно смањењем производње земаља које су велики произвођачи, знаци о повећању тражње тражње, као и пад америчких залиха.

Према јучерашњим подацима Америчког институте за нафту, залихе у складиштима у тој земљи смањиле су се за 4,8 милиона барела на 521,3 милиона барела у седмици до 15. маја.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести