Цене нафте пале због раста заразе короном у Кини и САД

МЕЛБУРН/СИНГАПУР: Цене нафте су ослабиле данас на азијском трговању због забринутости да би раст нових случајева заразе корона вирусом у Кини и Сједињеним Државама могао да укочи опоравак тражње за горивом, упркос ублажавању мера ограничења кретања људи.
nafta pumpa
Фото: pixabay.com

Цена фјучерса северноморске нафте “брент” склизнула је за 22 цента или 0,5 посто, на 40,49 долара за барел на јутрошњем трговању у 6,23 часова по ГМТ, након што је на претходној трговинској сесији пала за 25 центи, јавља Ројтерс.

Америчка “лака” нафта ВТИ тргована је јутрос на терминском тржишту у паду за 1,0 проценат или 38 центи, на нивоу од 37,58 долара за барел, настављајући силазни тренд након што је ноћас потонула за 42 цента.

Забринутост у погледу тражње за горивом појачала се после извештаја о расту броја заражених корона вирусом у Кини, због чега је Пекинг одлучио да суспендује летове и затвори школе, а и неколико америчких држава, међу којима су и Тексас, Флорида и Калифорнија, известиле су о наглом повећању нових случајева инфекције.

Раст америчких залиха сирове нафте другу недељу заредом такође је утицао на пад расположења на тржишту, иако су подаци америчке администрације показали да су залихе бензина и дестилата, укључујући дизел и лож уље, пале, наводи британска агенција.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести