Цене нафте скочиле изнад 87 долара на међународним тржиштима

ЛОНДОН, ВАШИНГТОН: Цене нафте скочиле су данас на међународним тржиштима изнад 87 долара с обзиром да трговци и даље рачунају на опоравак потражње у Кини, а додатни подстицај био им је и тек благи раст залиха у САД.
nafta
Фото: pixabay.com

На лондонском тржишту цена барела је након поднева била виша за 1,04 долара него на јучерашњем затварању трговања и износила је 87,16 долара. Исто толико поскупео је барел на америчком тржишту, где се њиме трговало по 81,19 долара.

Трговци су се и данас усредсредили на очекивања о опоравку потражње у Кини након ублажавања строгих мера против ковида, пренеле су агенције.

Подршку тржиштима пружила су и кретања у САД, где се показао упола слабији раст залиха сирове нафте у прошлој седмици него што се очекивало, за само нешто више од 500.000  барела.

Трговци су задовољни и подацима о расту америчког БДП-а у четвртом прошлогодишњем тромесечју за 2,9 посто, што је више од очекиваног. 

Раст је ипак знатно успорио на крају године, уз годишњу стопу раста од један посто, готово упола нижу него у претходном тромесечју, будући да су подигнуте каматне стопе закочиле потражњу.

Стручњаци процењују да ће светска економија ове године порасти само за два посто, показује анкета агенције Ројтерс, а раст би могао бити и слабији. 

Њихове процене у нескладу су с оптимизмом на тржиштима од почетка године, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести