ЦЕНЕ СТАНАРИНА ПАЛЕ први пут у три године, медијан 1.590 евра

ВАШИНГТОН: Цене станарина у САД пале су на међугодишњем нивоу први пут у три године, што, према мишљењу економиста, може да буде почетак позитивног тренда за подстанаре.
stanovi stanogradnja Dnevnik
Фото: Дневник (Слободан Шушњевић)

Медијан станарина у САД је у мају износила 1.739 долара, односно 1.590 евра, што је за 0,5 одсто мање него у мају прошле године, објавио је специјализовани портал Реалтор.ком, преноси ЦНН.

"Ово је још један знак да је инфлација коју покреће раст цена станарина вероватно иза нас", рекла је главна економисткиња компаније Реалтор.ком Данијела Хејл.

Она сматра да је је овај пад цена станарина, иако скроман, у комбинацији са слабљењем инфлације и добром ситуацијом на тржишту рада у САД "дефинитивно добра вест за домаћинства".

Цене станарина у маја су мање од максимума из јула 2022. године, але оне су и даље за скроро 25,0 одсто веће него у 2019. години.

Међугодишње цене највише су пале у Лас Вегасу - за 6,0 одсто, у калифорнијским областима Риверсајд и Сан Бернардино - за 5,9 одсто, као и у граду Феникс у Аризони - за 5,7 одсто.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести