Централне банке земаља Г20 ће калибрирати подизање камата

НУСА ДУА: Лидери Групе 20 (Г20) водећих светских економија саопштили су данас да ће њихове централне банке наставити да калибрирају темпо пооштравања монетарне политике, имајући на уму потребу да се ограничи „преливање ефеката на друге земље“.
Završen samit G20 Foto: Kyodo News via AP
Фото: Kyodo News via AP

У саопштењу се наводи да су чланице Г20 поново потврдиле посвећеност избегавању прекомерне волатилности девизних курсева, при чему истовремено признају да су „многе валуте забележиле значајна померања“ ове године, преноси Ројтерс.

„Централне банке Г20... помно прате утицај ценовних притисака на инфлациона очекивања и наставиће да на одговарајући начин калибришу темпо пооштравања монетарне политике зависно од показатеља и уз јасно образложење“, додаје се даље.

Због присутне забринутости у економијама у успону поводом утицаја које би агресивно повећање америчких каматних стопа могло да има на њихова тржишта, истиче се да ће централне банке Г20 имати на уму потребу да се ограниче преливања негативних ефеката.

„Независност централних банака је кључна за постизање ових циљева и јачање кредибилитета монетарне политике“, закључује се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести