ЦЕП: Потрошачи у Србији у лошијем положају

БЕОГРАД: Невладина организација Центар за европске политике (ЦЕП) је, поводом 15. марта - Светског дана права потрошача, упозорила да је стање заштите потрошача у Србији незадовољавајуће и да су они у Србији у лошијем положају у поређењу са потрошачима у Европској унији.
trzni centar kupovina
Фото: Dnevnik arhiva

Уобичајена пракса трговаца у Србији је да дају негативан одговор на рекламацију, потрошачким организацијама недостаје већа подршка државе, а када проблем дође до суда, потрошачи такође нису довољно заштићени, указао је ЦЕП у саопштењу.

Програмски менаџер ЦЕП Душан Протић истакао је да је,правно гледано, Србија заштиту права потрошача "увезла" из ЕУ, с чијим правом је уклађен и важени Закон о заштити потрошача, али да је, упркос томе, стварни положај потрошача и даље далеко лошији од него у земљама ЕУ?

Разлози слабе примене су, објаснио је он, недовољни и неефикасни механизми надзора над пословањем трговаца у погледу остваривања прописаних обавеза у односу на потрошаче, неадекватни инструменти за заштиту потрошача, као и низак ниво обавештености о правима потрошача.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести