Четвртина незапослених неће да се јави за запослење

НОВИ САД: Током прошлог месеца с евиденције Националне службе за запошљавање избрисано је 49.419 незапослених. По подацима из статистичког билтена НСЗ-а, чак 14.752 незапослена избрисана су с евиденције због тога што се нису придржавала законских одредби.
Nezaposleni/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Највише – 12.682 –избрисано је због тога што се нису редовно јављали саветницима НСЗ-а или се нису одазивали на позив организација за запошљавање.

Међу онима који су избрисани с евиденције незапослених прошлог месеца има и 1.788 лица која се нису одазвала на индивидуални разговор, 69 се није јавило послодавцу иако их је НСЗ упутио код њега, 113 је одбило да прихвати понуђено учешће у програму активних мера за запошљавање, а у фебруару је било и 13 незапослених који нису хтели да прихвате понуђено одговарајуће запошљавање.


Колико траје...

Иначе, незапосленима брисање с евиденције НСЗ-а може трајати од три месеца до годину, све у зависности од тога коју су законску одредбу повредили.

Најчешће се „скидање” с евиденције НСЗ-а у фебруару изрицало на рок од три месеца.


Другим речима, готово четвртина незапослених који су прошлог месеца избрисани с евиденције, на њој је била очигледно из неких других разлога јер, да им је стало до посла, не би себи смели дозволити да не поштују законске обавезе, да одбијају понуђене послове или додатну обуку.

Из стастистичког билтена НСЗ-а за прошли месец произлази да је за 34.624 незапослена престало вођење евиденције због запошљавања и других активности. С евиденције се у фебруару ођавило 447 незапослених, што обично чине они који одлазе у пензију. Међу 119 незапослених брисаних с евиденције, 49 је прошлог месеца умрло, 70 се преселило, нема наведено где. Из контингента радне снаге у фебруару је изашло 1.149 незапослених, а највише њих – 527 –навршило је 65 година живота, чиме су стекли услов за одлазак у пензију, 371 је остварило право на породичну или инвалидску пензију, 56 незапослених је отишло на одслужење или дослужење војног рока, 21 је на издржавању казне затвора, кривичној мери безбедности, васпитној или заштитној мери у трајању до шест месеци.

Љ. Малешевић

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести