Циљ новог аранжмана с ММФ економски раст и већи приходи грађана

БЕОГРАД: Реформа јавних предузећа један је од важних послова владе, рекла је вечерас за РТС премијерка Ана Брнабић, наводећи да је управо због тога и стечај Азотаре, да због тога влада покушава да нађе стратешког партнера за МСК, али је додала и да су некии проблеми већ решени. 
dinari budzet, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Решили смо проблем железнице, Галенике, ИМТ-а, решили смо проблем Магнохрома, 14. Октобра, дакле настављамо сада са Икарбусом", казала је Брнабић.

За те послове, напоменула је, не постоје одређени рокови, али је свакако решавање проблема државних предузећа део новог аранжмана са ММФ-ом.
"Како су циљеви претходних аранжмана били финансијска стабилност, макроекономске реформе, фискална стабилност, дисциплина, тако је циљ новог аранжмана са ММФ-ом економски раст и повећање прихода за грађане Србије", поручила је Брнабић.

Говорећи о изградњи јефтиних станова за припаднике снага безбедности, Брнабић је навела да је у прву фазу од 1.587 станова сада укључена и Сремска Митровица где, како каже, постоји и потреба и већ сређена локација.
"Тако да можемо у овој години да почнемо. Ми ћемо у септембру кренути изградњу у Нишу и Врању, након тога у свим осталим локалним самоуправама до краја године и фазно", каже председница Владе.

Додала је да се са Комисијом за изградњу станова разговара о томе какав је напредак у оквиру прве фазе, али и да почињу договори о додатним плановима за другу фазу, коју чини 5.203 стана за припаднике службе безбедности.
"Очекујем са нестрпљењем септембар и полагање камена темељца", додала је премијерка.

Има простора за повећање плата и пензија

Брнабић каже да има простора за повећање плата и пензија с обзиром да су најновији економски резултати одлични, тачније бољи него што се очекивало. 
"Раст БДП-а у другом кварталу је 4,4 посто, а у првом 4,6 посто. Дакле, у првој половини године је наша економија расла 4,5 посто најмање. То нам говори, и сигурна сам ће ММФ да се сложи, да имао простора и за укидање Закона о привременом смањењу пензија, за повећање за оне који имају најмање пензије, али и за повећање плата у јавном сектору", истакла је Брнабић гостујући у Дневнику РТС-а.

Она, међутим, није могла да каже колико ће то повећање бити нити у ком ће месецу до њега доћи. 

"Оно што прво гледамо су пензије и очекујем да ћемо као влада то послати у Скупштину на јесен и да ћемо имати, надам се, новембра и децембра враћање и повећање пензија", рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести