Чип из Србије у смартфону из Калифорније, Јапана...

„Када у било којој земљи света, од Јапана до Калифорније, купите телефон, таблет рачунар или аутомобил, врло је вероватно да је бар један његов чип развијен у Београду“изјавио је јуче продекан Електротехничког факултета у Београду за сарадњу с привредом Мило Томашевић.
cipovi
Фото: pixabay.com

Да је то заиста тако, показују и подаци Народне банке Србије, по којима је извоз компјутерских услуга у 2016. вредео 740 милиона евра, а трговински салдо био је у плусу 407 милиона евра.

Извоз услуга телекомуникација, као и комуникацијских и информацијских, у прошлој години повећан је 21 проценат у односу на претходну, а њихов суфицит је 28,3 одсто надмашио 317,4 милиона евра остварених у 2015. години.

Вредност прошлогодишњег извоза софтвера приближила се оствареној вредности извоза поврћа и воћа (755 милиона евра), а премашила је вредност извоза житарица и производа од њих (656 милиона евра) и погонских машина и уређаја (628 милиона евра).

По реалним проценама, до 2020. у Србији би се могло тиотвори од 50.000 до 100.000 нових радних места у области информационих технологија, а држава је поставила циљ да се до 2020. извоз услуга у ИТ сектору повећа на милијарду евра. Мило Томашевић је поводом наставка сарадње с компанијом „Елсyс”, у оквиру које ће 15 студената добити прилику да током шестомесечне плаћене праксе науче све о пројектовању аналогних и дигиталних интергрисаних кола, рекао и да тај програм помаже при смањењу одлива српских талената.

У програму, који се спроводи већ десет година, осим ЕТФ-а учествују и Факултет техничких наука из Новог Сада и Електронски факултет из Ниша.

„Србија има прилику да постане Силицијумска долина југоисточне Европе па је сарадња између привреде и факултета неопходна да бисмо на одговарајући начин пратили промене у тој изузетно динамичној области“, казао је Томашевић. Због тога је, објашњава, тај програм, који, између осталог, подразумева и праксу у компанији „Елсyс”, веома значајан јер, осим тога што поспешује привреду, помаже и при смањењу одлива српских талената.

15.000 ИТ стручњака недостаје Србији

Пракса ће, додао је, трајати од три до шест месеци и пружиће студентима искуство и знање које је неопходно да приликом запошљавања буду конкурентни на тржишту рада.

"Програм пружа одличну прилику младим, тек дипломираним инжењерима да се упознају с функционисањем великих светских компанија, као и с најновијим трендовима у индустрији", казао је Томашевић.

Осим тога, напоменуо је, програм је уједно и могућност да одмах након факултета млади пронађу посао у Србији.

50 година се развијају чипови у нашој земљи

Развој интегрисаних кола и чипова на ЕТФ-у Универзитета у Београду почео је пре више од пола века, отварањем лабораторија за електронику и лабораторије за обраду података.

– Сваке године се на одсецима за електронику и рачунарску технику и информатику уписује око 180 нових студената, а потребе привреде и компанија које послују у Србији у тим областима су много веће – напоменуо је он.

Д. Урошевић

Пут којим се мора ићи

Најновија истраживања, каже Томашевић, показују да у Србији недостаје више од 15.000 ИТ стручњака. ИТ сектор је пут којим се мора ићи јер, док нам БДП расте по стопи између два и три одсто, раст у ИТ сектору је десет одсто годишње, а када је реч о развоју софтвера – и двоструко више.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести