Црна Гора за 6 година увезла воде за 54 милиона евра, највише из Србије

ПОДГОРИЦА: Црна Гора је за шест година увезла воде у вредности 54 милиона евра, иако и сама има изворе који су по квалитету воде у самом врху у Европи, пишу Дневне новине.
flasirana voda pixabay
Фото: pixabay.com

Убедљиво највише воде увезено је из Србије. Само 2020. године, из Србије смо увезли 1,6 милиона евра негазиране и 4,1 милиона евра газиране воде, наводи лист позивајући се на Завод за статистику Црне Горе (Монстат).

Црна Гора је, додаје се, у 2020. години увезела укупно 8.930 тона негазиране воде, за 5.730 тона или 39,1 одсто мање него претходне године, односно за 1,2 милиона евра (38,9 одсто) мање у односу на 2019.
Истовремено, забележен је пад увоза газиране воде за 12.332 тоне (39,4 одсто), односно мање за 3,3 милиона евра (42,8 одсто), истакли су у Монстату.

Тренутно у Црној Гори ради седам фабрика за флаширање воде, што, како се оцењује у тексту, значи да би ова држава могла да буде значајан извозник овог ресурса.

С обзиром на то да је данас у свету све већа несташица воде, Црна Гора се јавља као потецијално веома значајан извозник воде за пиће, гледајући са аспекта колчина и квалитета вода. И поред значајног потенцијала карстних изданских вода, само одређен број извора испунио је захтеве у погледу могућности коришћења воде путем флаширања као стоне воде, објаснили су у Монстату.

Зоран Ракочевић, власник изворишта “Рајско врело” Дријенак, надомак Колашина, каже да је по богатству воде за пиће Црна Гора међу првим земљама у Европи, и да то представља изузетан извозни потенцијал.

Према мом мишљењу, Црне Гора би могла да извози од 350 до 400 милиона литара воде годишње. То би, по државу, била најисплативија делатност јер не треба заборавити да је област паковања вода једина у којој је сировина бесплатна, истакао је он.

Такође је оценио да су у региону, а поготово у развијеним европским државама, водни ресурси боље искоришћен, јер су се бројни произвођачи удруживали, тако да су настали велики системи и конзорцијуми који доминирају на европским и ваневропским тржиштима.

Црна Гора, нажалост, није у том погледу показала одговорну озбиљност, није се довољно посветила том питању тако да постојеће пунионице воде код нас раде углавном одвојено, свака за себе, и планског наступања ни у земљи ни ван ње нема, рекао је Ракочевић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести