Џ. Јелен: Без пакета помоћи, опоравак економије САД годинама

ВАШИНГТОН: Америчка министарка финансија Џенет Јелен изјавила је да ће "проћи године" док се економија земље, разорена корона вирусом, не врати на прави колосек и позвала Конгрес да одобри пакет помоћи који је предложио председник Џо Бајден, у износу од 1,9 хиљада милијарди долара.
sjedinjene americke drzave pixabay
Фото: pixabay.com

Јеленова је одбацила тврдње републиканаца да је та цифра сувише висока.

Она је за ЦНН рекла да би, са усвајањем пакета помоћи, економија могла да се врати на ниво који се сматра пуним запошљавањем највеће светске економије до 2022, са стопом незапослености од четири одсто, насупрот 6,3 одсто из јануара, пише ББЦ.

“Људи страховито пате широм земље", рекла је Џенет Јелен, подсећајући на скоро 10 милиона изгубљених радних места због пандемије и око четири милиона радника за које се верује да су одустали од тражења новог посла.

Влада је у петак објавила да су САД у јануару додале само 49.000 нових радних места.

Оба дома Конгреса, која тесном већином контролише Бајденова Демократска партија, прошле недеље су гласали за буџетска правила која би, ако то буде неопходно, могла да омогуће демократама да "прогурају" нови закон о буџету по партијској линији и у Сенату и Представничком дому, без подршке иједног републиканца у Конгресу.

Високи саветници Беле куће се надају да ће Конгрес усвојити Бајденов предлог до прве недеље марта, пре рока - 15. марта, када истичу садашње исплате помоћи у износу од 300 долара недељно незапосленим радницима, помоћи коју су добили од савезне владе уз ону, у мањем износу од тога, коју добијају од својих држава. Бајден жели да се федерална помоћ повећа на 400 долара недељно до септембра.

Група од 10 републиканских сенатора састала се са Бајденом у Белој кући прошле недеље, лобирајући да исплате остану на нивоу од 300 долара недељно али да се окончају у јуну.

Бајден такође планира да пошаље чекове у износу од 1.400 долара милионима одраслих Американаца, али Јеленова каже да тек треба да се прецизира ниво примања који квалификује породице и појединце за ту помоћ.

Републиканци који се противе Бајденовом предлогу указују на ауторски текст који је прошле недеље у Вашингтон посту објавио бивши министар финансија Лоренс Самерс, демократа, који је упозорио да би Бајденов пакет помоћи могао да покрене "инфлаторни притисак какав није виђен за целу генерацију."

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести