Да ли ће ОПЕК+ паузирати с подизањем испорука због САД?

ЛОНДОН/МОСКВА: Организација земаља извозница нафте и њени савезници, тзв. група ОПЕК+, за сада не разматра да паузира повећање испорука због најаве Сједињених Држава и још неких земаља да ће у промет ставити део нафте из својих стратешких резерви, рекла су три извора из ОПЕК+ Ројтерсу.
nafta
Фото: pixabay.com

Поједини тржишни аналитичари су наговестили да би ОПЕК могао да направи паузу и да не повећава продају након објаве земаља великих потрошача да ће ставити у промет нафту из залиха.

Вол Стрит Журнал је објавио данас да Саудијска Арабија и Русија разматрају такав потез, док Уједињени Арапски Емирати и Кувајт нису уверени да је пауза неопходна.

Три друга извора из групе ОПЕК+, из земаља које су велики произвођачи нафте, такође су рекла да се таква дискусија води, наводи Ројтерс.

САД и неколико других држава договориле су се о координисаној акцији пуштања у промет нафте из државних резерви, након што нису успеле да убеде ОПЕК да пумпа више "црног злата" због раста цена горива, нарочито у САД, где се председник Џо Бајден суочио с појачаним притиском због високе инфлације и падом рејтинга.

ОПЕК тврди да ће се тржишта нафте ускоро суочити с новом презасићеношћу понуде упркос томе што се цене нафте крећу ка највишим нивоима од 2014. године, изнад 85 долара по барелу.

Група повећава испоруке за 400.000 барела дневно сваког месеца како би постепено надокнадила рекордно смањење производње од прошле године. Производња је тренутно за 3,8 милиона барела дневно испод нивоа пре лањског суноврата цена, због којег је донета одлука о резању пумпања.

ОПЕК и њени савезници, укључујући Русију, састаће се следеће недеље да би разговарали о потражњи и динамици испорука нафте.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести