Дан пореске слободе: Од данас радимо за себе а не за порез

БЕОГРАД: У Србији је наступио Дан пореске слободе, што значи да запослени и послодавци више не раде за измиривање пореских обавеза према држави, већ су почели да раде за себе и своју породицу, објавио је Либертаријански клуб (Либек).
porez
Фото: Tanjug (video arhiva)

До данас смо радили да бисмо платили све порезе и доприносе - порез на доходак, социјалне доприносе за обавезно пензионо и здравствено осигурање, ПДВ и акцизе при куповини производа, порез на имовину за куће и станове у којима живимо, као и разне друге мање порезе, таксе и накнаде, наводи се у саопштењу.

Дан пореске слободе, како се објашњава, рачуна се у односу на ниво јавне потрошње у бруто домаћем производу (БДП). Ова вредност помножи се са бројем дана у календарској години и по потреби заокружи на најближи дан.

Ове године, то је 15. јун, а Либек је тим поводом лансирао платформу Мој порез за 2020. годину, коју су на онлајн конференцији представили програмски директор економске истраживачке јединице Либека Михаило Гајић и заменица главног и одговорног уредника Таласа Лана Авакумовић.

Преко платформе Мој порез, одговарајући на неколико питања о својим примањима и потрошачким навикама, свако може да израчуна који је његов лични Дан пореске слободе 2020. године и колико годишње плаћа пореза.

Поред тога, на тој платформи може да се сазна и које све порезе неко плаћа, али и како држава троши новац пореских обвезника.

Либек се залаже за смањење пореза и реформу фискалне политике, али напомиње да то није могуће урадити преко ноћи.

Како би дошло до промена, неопходно је изградити капацитете пореске управе. Да би једна привреда напредовала, прво је потребно да се растерети тиме што би се смањили порези и доприноси на рад. У том случају предузетници, би више уштедели, па би самим тим могли више да инвестирају. Запошљавање би било јефтиније, а плате би биле веће. Самим тим, порастао би животни стандард грађана Србије, истичу из Либека.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести