Данас су Београд и Отворени Балкан светска престоница вина

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је, отварајући међународни сајам вина „Винска визија Отвореног Балкана“ у Београду, да је по ономе што је урађено регион „Отвореног Балкана“ показао да можемо не само да будемо део света, већ и да у много чему можемо да се такмичимо и будемо бољи у различитим сферама друштвеног живота.
v
Фото: Tanjug (Miloš Milivojević)

Поручио је да данас може да се види колико је „Отворени Балкан" важна и отворена иницијатива, у којој би желео да буду сви они који могу себи у њој да пронађу место.

Данас је за нас велики и посебан дан. Чини ми се да нема човека на овом сајму који није насмејан. Ово смо урадили заједно. И пошто познајем по мало и Дритана(Абазовића), Едија(Раму), Димитра (Ковачевског) и Ану(Брнабић), већи сам винопија од њих. Обилазио сам европске сајмове, а ишао сам тако и на Винитали и сајам у Немачкој, и мало где је овако направљено и уређено како је овде, поручио је он.

Вучић је казао да имају чиме да се поноси.

По овоме што смо урадили заједно показали смо да можемо не само да будемо део света, већ и да у много чему можемо да се такмичимо и будемо бољи у различитим сферама друштвеног живота, истакао је он.

Вучић је изразио задовољштво, што је, и поред чињенице да је септембар тежак за винаре, Сајам у Београду окупио готово све винаре из Србије, Северне Македоније, Албаније, Италиије, Словеније, Хрватске, БиХ, Црне Горе, и многих других земаља.

Навео је да су на сајму окупљени излагаци из 22 земље, а да на Сајму учествују предстваници више од 40 земаља, што, констатовао је, није мала ствар.

Позвао је грађане Београда и Србије да дођу од данас после подне до недеље да пробају најбоља вина из региона и света.

Данас су Београд и Отворени Балкан светска престоница вина и отвореног срца поздрављамо госте. Добродошли мајстори подрума, дистрибутери,... И данас можете да видите колико је „Отворени Балкан“ важна и отворена иницијатива, у којој желимо да видимо све који могу себи место у њој да пронађу, нагласио је он.

Рама: ОБ много више од привреде и далеко више од политике

Премијер Албаније Еди Рама поручио је да је регионална иницијатива ОБ много више од привреде и трговине и далеко више од политике.

Отворени Балкан је производ мира који ће да буде одржив, пројекат јединства у миру са визијом са будућност, тако да ово мало суседство у срцу Европе не пати више од остатака у прошлости већ да постане место будућности за наше младе, истакао је Рама.

Навео је да је одлучио да не прочита говор који му је написан који је почињао тиме да су у Албанији направили прво вино још у бронзаном добу и истакао да и не знам колико је то тачно, али да зна да смо протраћили много времена у томе да доказујемо ко је био најстарији, први нешто направио и полаже право да живи овде, рекао је Рама.

Поручио је смо сви научили да нико неће ићи нигде друге одавде, пошто ћемо ту и остати и после много векова.

Наш избор је једноставан, како да останемо на овом простору а да сви будемо заједно у истом европском суседству покушавајући да га учинимо мирнијим за наше народе или да можемо да се гађамо камењем и подмећемо једни другима као што смо то радили годинама, поручио је премијер Албаније.

Хил: Иницијатива "Отворени Балкан" освежавајућа идеја

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил је рекао да је иницијатива "Отворени Балкан" добра идеја земаља да разговарају и решавају сами своја питања.

Сматрам ово веома занимљивом развојем на Балкану. То је идеја земаља да се састају и разговарају о разним темама, да покушавају да решавају сами питања. Посебно ми се свиђа што је ''Отворени Балкан'' направљен управо на Балкану, рекао је Хил за Танјуг.

Како је рекао, иницијатива је потекла од земаља које имају проблеме, а желе да их реше, што је, додаје, инспиришуће због много разлога.

На питање да ли би и остале земље региона требало да се придруже овој иницијативи, рекао је да има осећај да се иницијатива и зове "Отворен (Балкан)" из одређеног разлога, а то је управо да буде доступна за друге земље које желе да јој приступе.

На њима је, а то је и суштина ''Отвореног Балкана'', да ли желе да приступе, колико желе "да узму са менија", да ли желе нешто ''а ла карт'' од тих идеја... То је освежавајућа идеја, рекао је Хил.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести