Дански Кентаур отвара производни погон у Врању

БЕОГРАД: Водећи дански произвођач професионалне гардеробе за услужне и здравствене делатности отвара 24. октобра у Врању свој први производни погон у Србији.
v
Фото: Youtube Printscreen

Овај погон, у који је уложено више од милион евра, на свом отварању запошљава 150 људи, а у плану је примање бар још 200 радника до краја идуће године.

Како се додаје у саопштењу Амбасаде Данске у Београду, ове инвестиционе и производне активности се спроводе у склопу плана компаније да лоцира производњу што ближе кључним тржиштима попут Немачке, Швајцарске и скандинавских земаља.

"На овај начин компанија може брже и прецизније одговорити захтевима купаца у погледу количина, боја и величина одеће у светлу све динамичнијих захтева клијената", каже се у саопштењу.

Специфичност Кентаура се састоји, објашњавају, и у томе што су "лествица квалитета и дизајна подигнута поприлично високо".

Сви репроматеријали су пореклом из Немачке, Италије или Енглеске док су за дизајн задужени водећи дански и јапански креатори.

Овакав приступ је компанију учинио, кажу, препознатљивом међу професионалцима, а данас су и главни спонзори куварске репрезентације Данске.

Целокупна производња компаније је извозно оријентисана, а Врање, као град са јаком текстилном традицијом и радним навикама се, како наводе, успешно уклопио у модел компаније Кентаур.

Овим пројектом, кажу у амбасади, додатно је појачано присуство данских фирми на југу Србије.

Компаније из Данске запошљавају више од 500 људи у овом региону, а према свим проценама, наводе, до краја следеће године тај број ће се дуплирати.

"Све ово не би било могуће без подршке и подстицаја Владе Србије али и локалних самоуправа које су препознале и подржале активности компанија из Данске", наводи се у саопштењу.

Данска се, оцењују, показала као одличан партнер за сарадњу, будући да су преко 90 одсто инвестиција из ове мале скандинавске земље у целости извозно оријентисане производне и услужне компаније.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести