Давос: Састанак лидера у позадини велике инфлације

ДАВОС: Политички и пословни лидери састали су се данас на Светском економском форуму у Давосу у тренутку када се инфлација налази на највишем нивоу у великим економијама, укључујући САД, Велику Британију и Европу.
inflacija/pixabay.com, ilustracija
Фото: inflacija/pixabay.com, ilustracija

"Имамо најмање четири кризе које су испреплетене. Имамо високу инфлацију...имамо енергетску кризу...имамо сиромаштво хране, имамо климатску кризу. И не можемо да решимо проблеме ако се концентришемо само на једну од криза", изјавио је немачки вицеканцелар Роберт Хабек, пренео је Ројтерс.

‘‘Ако ниједан од проблема не буде решен, заиста се бојим да ћемо упасти у глобалну рецесију са огромним ефектом на глобалну стабилност’‘, рекао је Хабек током панел дискусије.

Генерална директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгијева рекла је да су рат, пооштрени финансијски услови и шок цена, посебно хране, "потамнили" изгледе у последњих месец дана.


Делегација Кине напустила салу после говора Зеленског

ЊУЈОРК: Кинеска делегација на Светском економском форуму у Давосу није аплаудирала након говора украјинског председника Володимира Зеленског, а затим је изашла из просторије, јавио је данас Си-Ен-Ен, позивајући се на америчког конгресмена Мајкла Мекола који присуствује форуму.

Мекол је показао слику док је био у програму, на којој се виде представници Кине који седе док други у просторији аплаудирају.

Након тога, како је рекао конгресмен, кинеска делегација је напустила просторију.

Председник Украјине је данас путем видео линка говорио на Светском економском форуму у Давосу, пренео је раније ТАС С.

Он је поновио да Украјина није спремна на територијалне уступке, позвао на веће испоруке оружја Украјини и учешће западних земаља у обнови земље након окончања сукоба.


Упитана на панелу да ли очекује рецесију, Георгијева је одговорила да је не очекује у овом тренутку, али да то не значи да она не долази у обзир.

Председница Европске централне банке (ЕЦБ) Кристин Лагард, која ће сутра говорити у Давосу, упозорила је да су раст и инфлација на супротним путевима, јер све већи притисци на цене обуздавају економску активност и уништавају куповну моћ домаћинстава.

"Рат Русије и Украјине би се могао показати као прекретница за хиперглобализацију", навела је она данас у блогу.

"То би могло да доведе до тога да ланци снабдевања постану мање ефикасни неко време и током транзиције и да створи упорније притиске трошкова за привреду", додала је Лагард.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести