Ђедовић: Изменама Закон о обновљивим изворима енергије отварамо пут за аукције

БЕОГРАД:  Изменама Закона о обновљивим изворима енергије требало би да се отвори пут за аукције за обновљиве изворе енергије (ОИЕ) а пре свега за ветар и сунце, изјавила је данас министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић и додала да се очекује да поменуте законске измене током ове или следеће седмице прођу на Влади Србије и буду упућене у скупштинску процедуру.
1
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Ђедовић је на конференцији Национални интегрисани енергетски и климатски план рекла да ће држава наставити да подржава интеграцију ОИЕ у енергетски систем и да подстиче привредни сектор да улаже у ову област.

 "Радимо на изради Националног интегрисаног енергетског и климатског плана и он би требало да буде усвојен током ове године. Тај план има неколико кључних димензија а то су пре свега декарбонизација, енергетска ефикасност и смањење коришћења енергије у финалној потрошњи, енергетска сигурност, унутрашње енергетско тржиште, истраживање, иновације и конкурентност.

Према њеним речима енергетска транзиција је захтевна, дугорочна и скупа, и у њеном спровођењу нам је неопходна помоћ а пре свега Европске уније, као што је 165 милиона евра за енергетску транзицију обезбеђених недавним уговором.

Ђедовић је навела да се ради и план праведне транзиције са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) и да би он у наредним недељама требало  да изнедри акциони план о последицама декарбонизације, када је реч о новцу али и социјалном делу, односно како да транзиција прође што безболније по велики број запсолених у овом сектору.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести