Ђедовић са Дојковим о сарадњи Србије и Бугарске у области енергетике

БЕОГРАД: Диверсификација извора и праваца снабдевања енергентима је веома важна за енергетску безбедност Србије, а на јесен ћемо завршити изградњу гасне интерконекције са Бугарском којом ћемо се повезати са изворима природног гаса из Азербејџана, Каспијског региона, као и са ЛНГ терминалима у Грчкој, изјавила је данас министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић у разговару са бугарским амбасадором у Београду Петком Дојковим.
Emilija Jovanović - MRE
Фото: Emilija Jovanović - MRE

Ђедовић је са Дојковим разговарала о напретку радова на изградњи новог гасног интерконектора Ниш-Димитровград, који ће омогућити диверсификацију извора снабдевања и већу енергетску безбедност, саопштило је ресорно министарство.

Истакла је да је регионална сарадња у снабдевању гасом у југоисточној Европи важна како би се заједно сагледала могућност изградње нових интерконекција, потребних капацитета, потрошње и могућности обезбеђивања стабилног снабдевања.

Дојков је нагласио да Бугарска и Србија последњих година веома успешно сарађују у саобраћајном и енергетском повезивању.

Истакао је бугарску подршку Србији у процесу придруживања Европској унији, која је финансијски подржала изградњу гасне интерконекције две земље дајући тиме допринос већој енергетској сигурност и независности, која је посебно значајна због последица рата у Украјини.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести