Ђедовић: Србија ће бити важан извор ретких минерала у свету

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић изјавила је да ће Србија својим минералним ресурсима у наредном периоду бити значајна држава на европском и светском тржишту ретких минерала и важних металичних и неметаличних сировина и да је спремна да развија рударство уз поштовање стандарда заштите околине.
d
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Говорећи на конференцији "Минерални ресурси Србије, одрживи раст кроз одговорно рударство", у организацији Делфи економског форума, Ђедовић је подсетила да рударство у нашој земљи има дугу традицију, јер је први закон о рударству у Србији донет 1412. године и да је први званично отворени рудник у Европи Рудна Глава код Мајданпека.

Рударство је данас важан чинилац привредне активности и раста у Србији. Почетком ове године је учествовало са 2,6 одсто у БДП-у у првом кварталу и 2,3 одсто у другом кварталу. Оно бележи вишу стопу раста од индустријске производње, јер је индсутријска производња у периоду јануар-јул ове године у односу на исти период 2021. порасла за 2,7 одсто, док је рударство расло преко 30 одсто, што је резултат повећаних улагања, нарочито у експлоатацију и прераду у руднику бакра, рекла је министрака Ђедовић.

Навела је да је у рударском сектору 2021. било запослено 27.000 љлуди, од чега 8.500 у рудницима метала, са тенденцијом повећања броја.

Тренутно се у Србији обављају геолошка истраживања на 178 истражних поља, од чега су 120 истражних поља металичних сировина, између осталог, бакра, злата, олова, цинка, сребра, два истражна поља енергетских сировина, и 56 поља на којима се истражују неметаличне сировине, рекла је Ђедовићева.

Истакла је да су ретки минерали неравномерно распоређени у свету, али да Србија располаже некима од њих.

Србија је богата минералним сировинама, пре свега бакром. златом, сребром, оловом, цинком, боратима и литијумом. Са својим минералним сировинама Србија ће у наредном периоду бити значајна држава како на европским, тако и на светским тржиштима ретких минералних сировина, сматра министарка рударства и енергетике.

Нагласила је да се наше руде највеће вредности налазе у потврђеним резервама бакра, злата,олова и цинка, литијума и бора, али и у енергетким сировинама.

Ђедовићева је истакла да су минералне сировине у ери савремених технологија основ сваког развоја савременог друштва и нужан предуслов постојања савермене цивилизације.

Рударска делатност у контексту енергетске независности земље и даљег привредног раста није ствар избора, него је неминосвност. Оно што можемо да бирамо је да се оне користе на одговоран начин. Задатак државе је да заједно са рудасртвом богатсво које имамо користимо на рационалан, одговоран и одржив начин. уважавајући природу и водећи рачуна о заједницама на које оно има утицај, рекла је министарка.

Навела је да је циљ владе да рударство сачува и омогући да се развија и да буде модерно, ефикасно и одрживо, како бисмо као земља могли да се развијамо и да стварамо боље услове за грађане и привреду.

Подједнако је важно да стално подижемо критеријуме заштите природе, јер без заштите животне средине нема ни модерног и одрживог друштва. Спремни смо да стварањем ланца вредности значајно утичемо на даљи привредни раст Србије, уз све мере предострожности заштите природе и наших природних богатствава, навела је Ђедовићева.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести