Ђедовић: У енергетској транзицији тежићемо амбициозним, али реалним циљевима

БЕРЛИН: Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, изјавила је данас у Берлину да ће Србија у процесу енергетске транзиције тежити да поставља амбициозне, али реалне циљеве и да успостави равнотежу између развоја сектора ОИЕ и стабилног снабдевања грађана и привреде.
dubravka djedovic negre, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Ђедовић је, на конференцији „Берлински дијалог о енергетској транзицији“, истакла да је Србија остварила своје циљеве кад је реч о учешћу ОИЕ у енергетском миксу до 2020. године и у новим стратешким документима, која се израђују, идемо ка много амбициознијем циљу за ОИЕ до 2030. годину, али и у погледу повећања енергетске ефикасности и смањења емисије штетних гасова.

Министарка је, на панелу „Глобална енергетска транзиција: Изазови и прилике за одрживи развој“, рекла да Србија дели визију са чланицама ЕУ да иде ка карбонској неутралности, а као део Енергетске заједнице преносимо у наше законодавство европску регулативу, иако нисмо чланица ЕУ, саопштило је ресорно министарство.

Ђедовић је навела да у овом тренутку капацитет електрана које користе енергију сунца и ветра у Србији износи приближно 550 мегавата, као и да је циљ да се у наредне три године тај капацитет повећа за око три пута.

Србија је рекордер у нашем региону кад је реч о привлачењу страних директних инвестиција, а сектор енергетике ће сигурно бити један од најатрактивнијих за улагања у наредним годинама, нагласила је министарка.

Ђедовић је навела да се ради на унапређењу законодавног оквира како бисмо стимулисали нова улагања у ОИЕ, али тако да нове капацитете интегришемо на мрежу на одржив начин и да у сваком тренутку имамо сигурност снабдевања.

Министарка је казала да се у нашем региону велики део електричне енергије и даље добија из угља, да трошкови транзиције захтевају значајну екстерну подршку, при чему земље Западног Балкана тренутно не могу рачунати на обим средстава које имају чланице ЕУ.

Заједно са нашим међународним партнерима радићемо на обезбеђивању средстава како би енергетска транзиција била финансијски одржива и социјално праведна и да у том процесу стимулишемо отварање нових радних места, одрживо рударство и коришћење модерних технологија, као што је водоник, али и већу искоришћеност критичних минералних сировина којима је наша земља јако богата на одржив начин, указала је она.

Ђедовић се данас на маргинама конференције у Берлину састала са министром привреде и климатске заштите Немачке Робертом Хабеком и са државним секретаром у министарству за економску сарадњу и развој Јохеном Флазбартом, са којима је разговарала о билатералној сарадњи и пројектима у области енергетике.

О могућностима инвестирања у Србији, Ђедовић је разговарала са представницима компанија Сименс Енергy и Мерцедес Бенз.

Конференцију „Берлински дијалог о енергетској транзицији“ организовали су Министарство спољних послова и Министарство привреде и климатске заштите Савезне Републике Немачке, која окупља државне званичнике, водеће пословне људе, стручњаке, представнике међународних организација и НВО сектора.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести