ДЕЛЕГАЦИЈА ПКВ У МАРОКУ  Улаз на тржиште афричких земаља

Делегација Привредне коморе Војводине (ПКВ), коју су предводили председник ПКВ Бошко Вучуревић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, боравила је у радној посети Краљевини Мароко од 10. до 14. новембра 2019. године.
Predsednik PKV Boško Vučurević i predsednik PK Kazablanke  Setat Jasir Adil potpisali Sporazum o saradnji  Foto: PKV
Фото: Председник ПКВ Бошко Вучуревић и председник ПК Казабланке Сетат Јасир Адил потписали Споразум о сарадњи  Фото: ПКВ

Привредну делегацију чинили су представници компанија из пољопривредне производње, прехрамбене индустрије, металског комплекса и туристичког сектора. Посета је организована уз подршку Амбасаде Краљевине Мароко у Републици Србији и Амбасаде Републике Србије у Краљевини Мароко и резултат је вишемесечних припрема ПКВ и партнера у Мароку.

- Краљевина Мароко је свакако једна од привредно најснажнијих афричких земаља и један од лидера развоја привредних и економских веза са европским тржиштем. Само тржиште Марока је већ довољно интересантно војвођанској привреди, а не сме се занемарити и значај Марока за улаз на целокупно тржиште афричких земаља - рекао је председник Вучуревић.

Председник ПКВ Бошко Вучуревић и председник Привредне коморе Казабланке-Сетат Јасир Адил потписали су Споразум о сарадњи ове две коморе

Војвођанска делегација посетила је Привредну комору Казабланке, која представља највећи и најразвијенији регион Марока. Том приликом, председник ПКВ Бошко Вучуревић и председник Привредне коморе Казабланке-Сетат Јасир Адил потписали су Споразум о сарадњи ове две коморе. Председник Вучуревић је том приликом истакао да изврсне политичке односе две земље морају пратити и економски односи и шира привредна сарадња.

- То и јесте био основни циљ ове привредне делегације, а исказани интерес са обе стране само показује да је реализација оваквих споразума прави пут отварања нових тржишта и даљег проширења спољнотрговинске размене. У Привредној комори Казабланке  истакли су да им је ово посета прве делегације из Републике Србије још од 1993. године и да су потенцијали наше сарадње велики, али и недовољно искоришћени, првенствено због недостатка информација. У том контексту, изузетно им је задовољство што су домаћини делегацији Војводине и радо су се одазвали позиву да посету са својим привредницима и узврате у наредној години. По завршетку званичног дела састанка, одржани су директни билатерални сусрети мароканских компанија са привредницима наше делегације - рекао је Вучуревић.

Фото: Делегација Привредне коморе Војводине у посети Краљевини Мароко Фото: ПКВ

Током радне посете, делегација је боравила у Генералној конфедерацији мароканских компанија (ЦГЕМ), највећој пословној асоцијацији мароканских привредника са седиштем у Казабланки. Делегацију су примили председник ЦГЕМ Мохамед Башири и потпредседник ЦГЕМ Кхалид Бењелоун са својим сарадницима. Бењеллун је у септембру био гост ПКВ у Новом Саду и том приликом је прецизирана посета привредне делегације Краљевини Мароко.

- На састанку у Казабланки  су представљени привредни и инвестициони потенцијали АП Војводине, као и конкретни пословни предлози наших компанија. Домаћин је презентовао и структуру мароканске привреде уз учешће мароканских привредника, који су исказали велики интерес за успостављање сарадње - рекао је Вучуревић.

Другог дана посете војвођанској делегацији домаћин је била Агенција за пољопривредни развој (АДА) у Рабату, на челу са генералним директором Ел Махди Арифијем, који је са својим сарадницима представио сектор пољопривредне производње у Мароку заједно са свим мерама и подстицајима које Министарство пољопривреде Марока пружа својим произвођачима и прерађивачима. Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић представио је мере аграрне политике како Покрајинске владе, тако и на нивоу Републике Србије, уз детаљну презентацију аграрног сектора у Војводини. Покрајински секретар истакао је велике потенцијале извозних сектора пољопривредних производа Војводине, односно Републике Србије, али и Марока и додао да баш у томе постоји шансу за повећање наше међусобне спољнотрговинске размене.

- У том контексту, ова посета је од великог значаја у циљу детаљних информација које институције могу пружити својим компанијама. Упућен је позив Арифију да посети Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду наредне године, што је он са задовољством прихватио - рекао је Вучуревић.

Амбасадорка Републике Србије у Краљевини Мароко Слађана Прица приредила је пријем за делегацију у Амбасади Републике Србије у Рабату, а пријему су присуствовали и представници пословне заједнице компанија из Марока, који имају успостављену привредну сарадњу са Србијом и земљама у окружењу, што је то била изврсна прилика за успостављање нових контаката и размену постојећих искустава.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести