Џенет Јелен: Погрешила сам с проценама кретања инфлације

ВАШИНГТОН: Америчка министарка финансија Џенет Јелен изјавила је да су њене прошлогодишње процене о кретању инфлације биле погрешне.
jelen
Фото: Youtube Printscreen

„Мислим да сам тада погрешила у погледу пута којим ће инфлација ићи", одговорила је Јеленова у интервјуу за Си-Ен-Ен (ЦНН) на питање да ли је у својим изјавама током прошле године потценила претњу коју је инфлација представљала.

Она је навела да је "дошло до непредвиђених и великих потреса у привреди који су изазвали раст цене енергије, хране и уска грла у снабдевању, што је лоше утицало на нашу економију, а које ја у то време нисам у потпуности схватила".

Додала је да се негативни економски утицаји крећу у распону од руске инвазије на Украјину, која се није могла предвидети прошле године, до недавних корона локдауна у Кини, преноси Ројтерс

„Удари на економију се настављају, а инфлација је главна брига председника Џоа Бајдена. Он снажно верује и подржава независност Федералних резерви у предузимању свих неопходних корака с циљем смањења инфлације", рекла је Јеленова.

Истакла је да Бајденова администрација предузима мере које ће подупрети напоре ФЕД-а да обузда инфлацију, помињући у ток контексту владин захтев да се снизе цене лекова који се издају на рецепт, појефитни здравствена заштита, као и предлог закона у Конгресу да се повећа употреба обновљиве енергије, што би требало да резултира падом цена фосилних горива.

Мада је рекла да је недавни податак о паду базне инфлације у САД охрабрујући, Јеленова је предочила да су цене нафте и даље високе, да Европа ради на забрани увоза руске нафте и закључила да се „даљи шокови у економији не могу искључити“.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести