Део ауто-пута од Кузмина до С. Раче биће завршен 2022.

БАЊАЛУКА: Део ауто-пута Београд-Сарајево од Кузмина до Сремске Раче биће завршен до краја 2022. године, јавља РТРС.
Autoput
Фото: Танјуг/Т. Валић

На пролеће почињу и радови од Раче до Бијељине, а изградња најзахтевнијег дела моста на Сави, у дужини од 1.320 метара, који ће се састојати од бетонских конструкција и на левој и на десној обали Саве, одвија се планираном динамиком.

На једној обали Саве приводе се крају радови на доњем делу конструкције, на другој обали врше се припреме.

На левој обали Саве у току је изградња речних стубова, изграђено је брдо које ће служити за постављање челичне конструкције, јединствен подухват по европским стандардима.

На средини реке Саве може се видети необична слика, наводи РТРС.

Практично, оградили смо један део реке Саве, отимамо га од воде, а онда ћемо завршимо подводно бетонирање да бисмо дошли до неког нивоа где у будућности треба са сувог да радимо када се то заврши, рекао је предстваник надзорних органа ЈП "Путеви Србије” Драган Јоцић и додао да ће након тога испумпавати воду и направити заштитни челични појас како би конструција издржала налет воде реке Саве.

На градилишту је свакодневно 350 радника турске компаније "Тас сјапи".

“Када се осуши то што је мокро, ради се завршни слој бетона, практично, као да смо на обали. Формира се греда стуб, излазимо из реке Саве. Када се заврши, све ово што видите ће бити срушено и остаће стубови у води,” појаснио је Јоцић.

Према ранијем договору, мост на Сави и деоницу ауто-пута Рача- Бијељина финансираће Влада Србије, додаје РТРС.

Заједнички гранични прелаз биће изграђен на страни Србије.

У делу ауто-пута који пролази кроз Републику Српску, Рача-Бијељина-Брчко према Вукосављу, траса је позната, решавају се имовинско-правни односи.

С друге стране, није познато да ли ће кроз Федерацију, од Брчког до Тузле, траса бити спојена ауто-путем или брзом саобраћајницом, а друга варијанта била би Тузла-Жепче, где би до спајања дошло на Коридору 5Ц.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести