Девет мађарских компанија уложиће у Србију 75 милиона евра

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали састао се данас са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом, који је рекао да је Мађарска са 25 милиона евра подржала девет компанија, како би оне инвестирале у Србију и истакао да ће вредност укупних инвестиција бити између 75 и 80 милиона евра.
с
Фото: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Како је саопштило Министарство, те компаније ће инвестирати у логистичке центре, фармацеутску индустрију, прераду воћа и у метало - прерађивачку индустрију, и то углавном у централну и јужну Србију.

Када је реч о Војводини, ту ће наставити са Пројектом економског развоја који подразумева подршку за мала и средња предузећа.

Мали је истакао да је долазак девет мађарских компанија у Србију сјајна вест за нашу земљу и добар сигнал Владе Мађарске, поготово у условима пандемије коронавируса.

Додао је да ће одржати заједнички састанак са представницима свих компанија, како би оне што пре почеле да раде у Србији.

Саговорници су разговарали и о сарадњи Србије и Мађарске на великим инфраструктурним пројектима, са посебним нагласком на модернизацију пруге између Суботице и Сегедина, која је кључан пројекат за становништво тог дела две земље.

Како је договорено, у најкраћем року ће се преузети све неопходне активности како би изградња почела што пре, те како би све било завршено до половине 2022. године.

Тема састанка је била и завршетак реконструкције Народног позоришта у Суботици, за које ће, према речима министра Малог, Влада Србије издвојити 300 милиона динара, колико ће у њега уложити и Покрајинска Влада.

Саговорници су се сагласили да је тај пројекат од изузетног значаја за оба народа и обе државе.

Мали је нагласио да је важно да у временима кризе можете да се ослоните на пријатеље, као што је Мађарска, и захвалио на огромној подршци коју је та земља на овај начин пружила Србији.

Саговорници су се сагласили да су обе земље обимним и свеобухваним пакетом економских мера одговорили на кризу изазвану пандемијом коронавируса, те да су на тај начин спасиле своје привреде.

Како је истакао министар Мали, о томе сведоче и међународне финансијске институције, које су похвалиле начин на који се Србија бори са пандемијом, али и макроекономски резултати.

 

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести