Девизне резерве Србије 13,46 млрд евра на крају новембра

БЕОГРАД: Бруто девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају новембра ове године 13,46 милијарди евра, што је на приближно истом нивоу као претходног месеца, саопштила је НБС.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 187 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Како се прецизира у саопштењу НБС, бруто девизне резерве су благо смањене, за 34,3 милиона евра, у односу на крај октобра, што је у целости резултат нето раздужења државе по основу девизних кредита (за 50,7 милиона евра нето), чиме се доприноси смањењу јавног дуга Републике Србије.

Нето девизне резерве (износ умањен за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају новембра износиле су 11,39 милијарди евра.

Из централне банке истичу да су остварени приливи у девизне резерве током новембра - по основу интервенција НБС на међубанкарском девизном тржишту (нето ефекат 25 милиона евра), ефикасног управљања девизним резервама, донација, обавезне резерве услед уобичајених активности банака и другим основима (укупно нето 128,1 милион евра), уз позитиван нето тржишни ефекат (27,3 милиона евра) - били више него довољни да покрију одливе из девизних резерви по другим основима који су износили укупно 164 милиона евра.

Бруто девизне резерве су од јануара до краја новембра повећане за 2,2 милијарде евра, што се у целости може приписати активностима НБС путем интервенција - нето куповином девиза на домаћем девизном тржишту (ефекат 2,37 милијарди евра).

То је, како се додаје, најздравији начин повећања резерви, јер не подразумева било какво задуживање, нити друге обавезе.

Раст резерви остварен је у амбијенту снажног раздуживања државе у девизном знаку по основу кредита и хартија од вредности у нето износу од 663 милиона евра. Увећањем девизних резерви, НБС додатно јача отпорност домаћег финансијског система на потенцијалне шокове из међународног окружења.

Централна банка подсећа да је Србија у новембру, по други пут ове године, на међународном финансијском тржишту емитовала обвезницу деноминовану у еврима (реотварање емисије еврообвезнице из јуна) у износу од 550 милиона евра по номиналној вредности, ради превременог откупа дела доларске еврообвезнице у износу од 589,7 милиона долара која је емитована 2013. године по купонској стопи 4,875 одсто, а доспева у фебруару 2020. године.

На тај начин, стари скупи дуг Србија је заменила значајно јефтинијим финансирањем по рекордно ниској каматној стопи од 1,25 посто, знатно нижој од каматне стопе од 1,619 процената која је постигнута приликом прве емисије ове еврообвезнице у јуну.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у новембру износио је 564,9 милиона евра и био је за 239,5 милиона евра мањи него у претходном месецу. Током једанаест месеци ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 5.562 милијарди евра.

Динар је у новембру номинално ослабио за 0,1 одсто у односу на евро, док је од почетка ове године забележио номиналну апрецијацију у односу на евро од 0,5 посто.

У новембру, НБС је интервенисала на међубанкарском девизном тржишту куповином и продајом истог износа девиза - по 140 милиона евра.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести