Девизне резерве Србије порасле за 1,5 милијарди евра

БЕОГРАД: Бруто и нето девизне резерве Народне банке Србије порасле су за 1,5 милијарди евра на крају маја 2020. године, достигавши нови највиши ниво од 2000. године, од када се на овај начин прате подаци.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Бруто девизне резерве су на крају маја износиле 14,34 милијарде евра, што је за 1.55 милијарди више него у априлу, саопштила је Народна банка Србије.

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 159 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају маја износиле су 12,18 милијарди евра, и веће су за 1.51 милијарди евра у односу на крај априла.

Повећање бруто девизних резерви у мају резултат је прилива по основу емитовања еврообвезнице Републике Србије на међународном финансијском тржишту у номиналном износу од 2,0 милијарде евра, пре свега ради обезбеђења средстава за спровођење економских мера за ублажавање негативних последица изазване пандемијом вируса КОВИД-19.

Нето приливи у девизне резерве током маја, поред поменуте продаје еврообвезнице, остварени су и по основу ефикасног управљања девизним резервама, донација, девизне обавезне резерве услед уобичајених активности банака и другим основима (укупно 2,05 милијарди евра).

Наведени приливи вишеструко су надмашили одливе по основу активности НБС на домаћјем девизном тржишту и у потпуности амортизовали негативан утицај тржишних фактора (укупно нето 92,6 милиона евра).

Укупан нето ефекат по основу продаје девиза и своп аукција НБС био је 283 милиона евра, по основу раздужења државе по кредитима 36,6 милиона евра, док су одливи по другим основима износили 87,7 милиона евра.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у мају је износио 450,8 милиона евра и био је за 73,9 милиона евра мањи него у претходном месецу.

У првих пет месеци ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно 2,85 милијарди евра.

У мају, као и од почетка ове године, вредност динара готово је непромењена у односу на евро. НБС је на међубанкарском девизном тржишту у мају нето продала 250 милиона евра.

Посматрано од почетка године, НБС је од јануара до краја маја нето продала 875 милиона евра са циљем одржања стабилности на домаћем девизном тржишту, нарочито значајне у амбијенту појачане неизвесности услед кризе изазване пандемијом вируса КОВИД-19, наводи се у саопштењу НБС.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести