ДФЦ стиже у Београд, састанци од уторка

БЕОГРАД: У Београд, према Танјуговим информацијама, сутра стижу представници америчке Међународне развојне финансијске корпорација (ДФЦ), а први састанци биће у уторак, чиме ће почети и конкретна реализација споразума који је 4. септембра потписан у Вашингтону.
dfc.gov
Фото: dfc.gov

Тим споразумом предвиђено је отварање регионалне канцеларије ДФЦ-а у Београду.

Високу делегацију ДФЦ-а, која ће боравити у Београду четири дана, предводиће извршни директор Адам Болер.

Представници ДФЦ-а ће имати састанке у уторак и среду са представницима Привредне коморе Србије и Министарства финансија.

Министар финансија Синиша Мали би требало у среду да се састане са високом делегацијом ДФЦ-а.

Мали је раније рекао да је долазак америчког ДФЦ важан за све грађане Србије, јер ће они из Београда покривати цео регион.

ДФЦ ће учествовати у финансирању пројеката из разних области, а Мали је рекао да је њихов долазак велики и снажан моменат за развој не само српске, већ и економије у целом региону.

Министар финасија, такође, каже да се ДФЦ обавезао да ће обезбедити јефтине кредите за подршку малих и средњих предузећа.

Болер је раније на твитеру написао да ће ДФЦ активно подржати "економску нормализацију између Србије и Косова путем америчке Експорт-импорт банке (Ексим банке) и корпорације ''Миленијум целенџ''", као и да ће ДФЦ отворити канцеларију у Београду како би подржали економски напредак.

Иначе, ДФЦ располаже фондом за инвестиције од укупно 60 милијарди америчких долара, а део тог новца слиће се у Србију, кроз реализацију пројеката предвиђених споразумом из Вашингтона.

Економски споразум потписан у Вашингтону 4. септембра је у делу нових инвестиција вредан је близу четири милијарде долара, а како је раније рекла потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић, представља инвестициони бум за цео регион.

ДФЦ и америчка Еxим банка су протекле седмице потписале писмо о намерама који се односи на Београд и Приштину, а Михајловић каже да је то технички документ који претходи отварању регионалне канцеларије ДФЦ - а у Београду и разговорима о наставку финансирања ауто-пута Ниш-Мердаре -Приштина.

За прву деоницу тог аутопута, од Ниша до Плочника, која је дуга 33 километра, требало би да буде расписан тендер крајем октобра или почетком новембра.

Прва деоница која ће се градити од Ниша до Плочника вредна је 255 милиона евра и за то је већ обезбеђен зајам Европске инвестиционе банке од 100 милиона евра, као и грант од 40,6 милиона евра из Инвестиционог оквира за Западни Балкана (WБИФ), речено је Тањугу у Министарству грађевинарства.

Такође, зајам од 85 милиона евра Европске банке за обнову и развој тек треба да буде пописан, а остатак ће бити финансиран из буџета Србије.

Раније је процењено да ће за део од Плочника до Мердара у дужини од 44 километра бити потребно око 570 милиона евра и разговараће се са ДФЦ-ом о финансирању осталих деоница.

Михајловић је рекла да се размишља о градњи још једног ауто-пута од Букановца, преко Гњилана до Штрпца, као и градњи пруге преко Мердара до Приштине.

ДФЦ је америчка федерална агенција, чији је циљ суочавање за развојним изазовима и спољно-политичких приоритета САД, а њена улога је дефинисана Законом за боље коришћење инвестиција посвећене развоју, који је Доналд Трамп потписао 5. октобра 2018. године.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести