Дигитализација мења све сегменте живота

БЕОГРАД: Дигитализације ће променити све сегменте живота и рад ће све више бити одвојен од радног места, чему сведочи и све већи број тзв. дигиталних номада који раде и путују по свету, речено је на Самиту 100 бизнис лидера у региону.
branimir brkljac
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Учесници панела „Како да учинимо да дигиталне технологије раде за овај регион" истакли су да је процес дигитализације велика шанса за развој свих земаља у региону.

Оснивач компанија Терра паноница, која води пројекат Мокрин хаус, Бранимир Бркљач, рекао је Тањугу да дигитализација може пуно да помогне овом региону, пошто „живимо у времену када је дигитализација омогућила револуционарни прескок“.

Ми нисмо могли да будемо лидери у некој индустријској фази развоја глобалне екномије и света, то што нам је пре била мана сада, док то сада може да буде наша предност. Сада се почиње из почетка, цео свет је глобално тржиште. Не морате да будете на месту где се нешто дешава већ ви можете да креирате ту промену, рекао је он.

Бркљач истиче да сада можемо да размишљамо како да постанемо једна од глобално релевантних дестинација, где ће се делови те нове индустрије догађати.

Напоменуо је да је у Србији ИТ сектор већ довољно развијен и да имамо ИТ хабове у Београду и Новом Саду.
Дигитализација ће променити све облике живота и то је велика шанса за Србију, нагласио је он.

Подсетио је да је Мокрин хаус у војвођанском селу Мокрин први „ковркиниг и коливинг простор“, где долазе људи који су се сами назвали дигитални номади из целог света.

Према његовим речима, тај феномен је настао као резултат информатичке револуције у којој је рад одвојен од радног места и све већи број послова неће бити везан за физичку лоакцију.

Један део нове генерације ради тако што покупе свој компјутер и крену да путују и раде, обилазе свет. Долазе у просторе као што је Мокрин хаус, који је настао као место ће се се дигитални номади засутавити на свом путу. За њих је најважније да имају јаку интернет конекцију, јер без тога не могу да раде, затим имају смештај,  радни сто, храну. За њих је веома битно да су када дођу унутар заједнице која је слична њима иако раде различите послове, казао је Бркљач.

Објаснио је да неко од њих учио онлајн неки језик, неко држи макетиншке курсеве, програмира и слично.

Како је рекао, цене су им много ниже у Мокрину него у Лондону или Њујорку.

Шанса је да се направи мрежа таквих тачака по Србији и шире у региону, где би дигитални номади долазили и више боравили. Имамо јако добру основу. То би допринело и развоју локалних економија и привукло таленте из целог света, закључио је Бркљач.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести