Директор „Nidec Electric Motor Serbia” Марко Ивовић: Нови Сад испунио очекивања

Скелет будућег погона јапанске компаније „Нидек” у радној зони Север 4 расте из дана у дан у шта су се репортери „Дневника“ уверили ових дана. Директор фабрике „Nidec Electric Motor Serbia„ (НЕМС) из Новог Сада Марко Ивовић у разговору за „Дневник” најавио је почетак производње за лето наредне године.
њ
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Како напредује изградња погона у радној зони Север 4? Да ли сте задовољни динамиком, када се очекује завршетак?

- Изградња фабрике тече плански, веома смо задовољни тренутном динамиком. Завршетак грађевинских радова се предвиђа се до јесени ове године, а планирамо да масовна производња крене на лето 2023. године.

Да ли сте покренули процес одабира будућих запослених у новој фабрици? Какво је интересовање и да ли сте задовољни квалификацијама кандидата?

- Да, започели смо процес запошљавања руководећих позиција. Инересовање је велико и веома смо задовољни квалификацијама кандидата. У наредном периоду ће фокус бити на инжењерском кадру.

Можете ли укратко изложити хронологију од доласка „Нидека” у Србију и будуће планове?

- „Нидек” је у Србији основан крајем јануара 2021. године. Што се тиче динамике запошљавања, у првој фази пројекта до 2024. године планира се око 250 запослених, а очекујемо да ћемо у будућности као највећи број запослених, достићи 1.000. Када је у питању производња, планирано је да се у првој години, дакле 2023, произведе око милион електричних мотора. Тај број ће расти сходно броју производа и пројеката. Важно је да поново истакнемо да нам је сарадња са локалним добављачима, произвођачима, мањим компанијама од веома великог значаја: они прате наш иницијални развој и исто тако имају прилику да даље расту и развијају се са нашом компанијом.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Колико сте задовољни подршком државе и локалне администрације и да ли Нови Сад, као град, испуњава очекивања компаније?

- Задовољни смо сарадњом коју имамо са државним институцијама и подршком коју нам пружа Град Нови Сад. Нови Сад, као град, дефинитивно испуњава очекивања наше компаније. Поред већ поменуте велике подршке коју нам је пружила локална администрација, можемо да истакнемо и постојање сјајних инжењерских ресурса који са лакоћом комуницирају на енглеском језику, затим стратешку сарадњу са Факултетом техничких наука у Новом Саду, стабилну инфраструктуру потребну за развој наше фабрике и географски положај који нам омогућава пласирање производа у европско тржиште.

Да подсетимо, 10. децембра прошле године постављен је камен-темељац за нову фабрику коју гради компанија ЦТП, која је за ту намену непосредном погодбом са Новим Садом купила 12,5 хектара земљишта у радној зони Север 4 за нешто више од 590 милиона динара. На априлској седници Скупштине града пред одборницима је био предлог да ЦТП Инвест из Београда купи око 21,2 хектара градског земљишта у радној зони Север 4 за 993,7 милиона динара, односно око 8,5 милиона евра. Друга парцела од око 8,7 хектара, продата је такође ЦТП-у по цени од 403 милиона динара, што је новосадски парламент потврдио на  заседању крајем новембра. На тој парцели требало би да се гради фабрика за још једно одељење „Нидека” - „Нидек елесис корпорејшн”.

У опису нове фабрике, стоји да ће НЕМС у првој фази у Новом Саду правити и продавати електричне моторе за аутомобиле и сродне производе. Укупна површина новог погона нешто је мања од шест хектара.

Из писма о намерама које су ЦТП и „Нидек” упутили Новом Саду 15. марта прошле године, може се видети да је намера ЦТП-а да до 2026. године откупи још 16 хектара земљишта за даље фазе инвестиције „Нидека”. Нова фабрика би требало да буде опремљена „најсавременијим технологијама и машинама”, док је опрема за производњу и монтажу готово потпуно аутоматизована. Даље се каже да се у производњи не користе шкодљиви материјали, а да сама производња захтева висок проценат образованог особља.

Прва два производа нове фабрике производиће се у количини од милион јединица годишње, док ће димензионисање даље производње зависити од тржишних кретања. Из „Нидека” су најавили да планирају и изградњу развојно-истраживачког центра, а вредност укупне инвестиције светског електронског гиганта у Новом Саду очекује се да досегне скоро две милијарде долара.

Производе све типове електромотора

Компанија „Нидек” основана је 1973. године у јапанском граду Кјото, а данас је светски лидер у производњи свих типова електромотора са највећим уделом на глобалном тржишту за мале вретенасте моторе који напајају хард диск погоне. Послује у више од 40 земаља, са приближно 340 компанија из групације и запошљава више од 120.000 људи широм света.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

На сајту „Нидека” наводи се да је улагање у Србију део дугорочне стратегије компаније, а покретање фабрике у Новом Саду први корак ка формирању европског индустријског парка „Нидека”. Овом инвестицијом они стварају централну базу активности које се заснивају на савременој технолошкој производњи високофреквентнх мотора једносмерне струје без четкица и сродних производа за возила. Главно пословање пословање „Нидекове” фабрике у Новом Саду се базира на производњи и продаји аутомобилских мотора овог типа, који се већином пласирају на европском тржишту.

        Светозар Крстић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести