Дитман: Србија интересантна инвестициона локација

БЕОГРАД: Србија је интересантна инвестициона локација за немачке инвеститоре, а Немачка ће наставити да јој помаже у важном реформском процесу који предузима на свом путу ка Европској унији, каже амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман.
Aksel Ditman /Tanjug
Фото: Tanjug

Он је, у интервјуу за специјално издање магазина „Diplomacy & Commerce“, рекао да се реформе за модернизацију Србије спроводе пре свега на корист грађана Србије, али да је за чланство земље у ЕУ од кључног значаја реформа владавине права, што је и недавно врло јасно стављено до знања у Стратегији ЕУ о проширењу.

Постоји 35 поглавља у процесу приступању, али су реформисање правосудног система, гарантовање слободе медија, борба против корупције и организованог криминала, свакако најважнији изазови за Србију и регион, наводи Дитман.

Од великог значаја је и решавање билатералних конфликата са суседима, а нарочито нормализација односа с Косовом, додаје он.

На чињеницу да је Србија интересантна инвестициона локација указале су немачке компаније које послују у земљи, од којих је чак 84 одсто, које је анкетирала Немачко-српска привредна комора, потврдило да ће поново инвестирати у Србији.

Као кључни позитивни фактори истакнути су квалитет и доступност локалних добављача, продуктивност и мотивација запослених, њихове квалификације и образовање, као и трошкови рада, наводи Дитман.

У анкети су, како каже, најлошије оцењени борба против корупције и криминала, правна сигурност, порески систем и пореска управа, транспарентност при јавним тендерима и ефикасност јавне управе. 

Србија је и веома конструктиван и активан партнер у Берлинском процесу, нагласио је Дитман, изразивши уверење да ће на лондонском самиту Берлинског процеса, који се одржава у јулу, Србија активно допринети даљем напретку тог процеса.

Према његовим речима, немачко-српски односи су одлични, а посете на највишем политичком нивоу, као и широк спектар тема у узајамној сарадњи, најбољи су доказ тога. 

Немачка подржава Србију као искрен и поуздан партнер на њеном путу ка чланству у ЕУ, а као највећи билатерални донатор смо од 2000. године подржали процес српских реформи са више од 1,8 милијарди евра, рекао је Дитман.

Економска размена је, како додаје, још један важан стуб сарадње, будући да је Немачка главни трговински партнер Србије с прошлогодишњом спољнотрговинском разменом која премашује 4,3 милијарде евра.

Указује и да су немачке компаније инвестирале у Србији више од 1,9 милијарди евра од 2000. године, и да у земљи активно послује скоро 400 немачких компанија које су креирале више од 40.000 радних места.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести