Дневни рекорди у производњи струје ХЕ Ђердап 1 и Зворник

БЕОГРАД: Хидроелектране "Ђердап 1" и "Зворник" забележиле су јуче рекорде у дневној производњи електричне енергије, саопштило је предузеће Електропривреда Србије.
dj
Фото: Youtube Printscreen

"Са ХЕ Ђердап 1, наше највеће хидроелектране, тог дана је потекло 26,336 милиона киловат-сати, док је у ХЕ Зворник произведено 2,827 милиона киловат-сати", каже се у саопштењу ЕПС-а.

Ова два рекорда су, кажу у ЕПС-у, значајна јер су директан резултат урађених ревитализација.

У ХЕ "Зворник" крајем јануара завршена је ревитализација четири агрегата, док у ХЕ "Ђердап1" ускоро треба да почне ревитализација последњег, шестог агрегата.

Од почетка рада ХЕ Ђердап 1 произвела је 273,3 милијарде киловат-сати електричне енергије.

"У 65 година дугој историји ХЕ "Зворник" сада је остварен апсолутни дневни рекорд у производњи електричне енергије и план је премашен за 173 одсто".

Овај рекорд остварен је радом сва четири ревитализована агрегата, при просечном протоку воде од четири пута по 171,5 кубних метара у секунди, са просечном снагом четри пута 29,45 мегавата (МЊ).

Нови агрегати, при тренутним хидролошким условима, производе око 20 одсто више енергије него стари агрегати, истичу у ЕПС-у.

"Ревитализацијама се доприноси већој производњи електричне енергије, мањим трошковима одржавања и продужава се животни век хидроелектрана за нових 30 до 40 година", наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести