Дневник на лицу места: Живо на градилишту фабрике Нидек у Новом Саду

Нова година, по свему судећи, није успорила грађевинце на месту будуће фабрике „Nidek Electric Mootor Serbia” у радној зони Север 4 у Новом Саду, јер тешке машине у комшилуку „Лира” и „Континентала” практично не стају.
с
Фото: С. Шушњевић

Нова фабрика, прва у будућем комплексу јапанске компаније „Нидек корпорејшн”, за коју је камен темељац свечано положен 10. децембра прошле године, требало би да буде завршена до септембра ове године. Сама производња електромотора за серво волан и погонског електромотора за хибридна возила почеће од половине 2023. године, најављено је из „Нидека”.

Нову фабрику гради компанија ЦТП, која је за ту намену непосредном погодбом са Новим Садом купила 12,5 хектара земљишта у радној зони Север 4 за нешто више од 590 милиона динара. На априлској седници Скупштине града пред одборницима је био предлог да ЦТП Инвест из Београда купи око 21,2 хектара градског земљишта у радној зони Север 4  за 993,7 милиона динара, односно око 8,5 милиона евра. Друга парцела од око 8,7 хектара, продата је такође ЦТП-у по цени од 403 милиона динара, што је новосадски парламент потврдио на заседању крајем новембра. На тој парцели градиће се фабрика за још једно одељење „Нидека” - „Нидек елесис корпорејшн”. У писму о намерама, које су 15. марта „Нидек” и ЦТП послали градским властима, планирана је, у првој фази, фабрика за потребе аутомобилске индустрије на 26.000 квадратних метара и са 300 запослених, а која би требало да проради до краја 2022. године. Сада се из компаније барата цифрама између 1.000 и 2.000 радника када прва фаза инвестиције буде потпуно оперативна, с тим да ће до 2024. године бити запослено 250 људи.

Нова фабрика, прва убудућем комплексу јапанске компаније „Нидек корпорејшн” за коју је камен темељац свечано положен 10. децембра прошле године, требало би да буде завршена до септембра ове године

Из поменутог писма о намерама, може се видети да је намера ЦТП-а да до 2026. године откупи још 16 хектара земљишта за даље фазе инвестиције „Нидека”.

Фото: С. Шушњевић

Нова фабрика би требало да буде опремљена „најсавременијим технологијама и машинама”, док је опрема за производњу и монтажу готово потпуно аутоматизована. Даље се каже да се у производњи не користе шкодљиви материјали, а да сама производња захтева висок проценат образованог особља.

Из „Нидека” су најавили да планирају и изградњу развојно-истраживачког центра, а вредност укупне инвестиције светског електронског гиганта у Новом Саду очекује се да досегне скоро две милијарде долара

Прва два производа нове фабрике производиће се у количини од милион јединица годишње, док ће димензионисање даље производње зависити од тржишних кретања. Из „Нидека” су најавили да планирају и изградњу развојно-истраживачког центра, а вредност укупне инвестиције светског електронског гиганта у Новом Саду очекује се да досегне скоро две милијарде долара.

Компанија „Нидек” основана је 1973. године у јапанском граду Кјото, а данас је светски лидер у производњи свих типова електромотора са највећим уделом на глобалном тржишту за меле вретенасте моторе који напајају хард диск погоне. Послује у више од 40 земаља, са приближно 340 компанија из групације и запошљава више од 120.000 људи широм света.  

С. Крстић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести