До 2022. пет пута више улагања у вештачку интелигенцију

БЕОГРАД: Фокус на енергетску ефикасност и коришћење електричне енергије као доминантног извора енергије у објектима, али и у транспорту два су тренда која ће допринети да се смањи глобална емисија угљен-диоксида за 50 одсто до 2040. године, оценио је Жан Паскал Трикоар, генерални директор Шнајдер Електрика, компаније која послује у више од 100 земаља, а само у Србији запошљава више од 1.100 људи.
e
Фото: pixabay.com

Први човек компаније која је гобални лидер у дигиталној трансформацији управљања енергијом и аутоматизацији оценио је на Самиту иновација у Барселони да ће уз то, више од 40 одсто енергије бити произведено из обновљивих извора наспрам данашњих шест одсто.

Трикоар је подсетио да на планети живи две милијарде људи који немају приступ електричној енергији и којима ће она у будућности постати доступна, што је и један од циљева компаније.

Према његовим проценама, због свега тога, али и због све веће потрошње у развијеним земљама у наредних 20 година потрошња ће глобално бити удвостручена.

Електрична енергија тренутно чини 20 одсто од укупне енергије која се троши, док ће у наредних 20 година тај удео отићи на 40 одсто.

Поред тога, 80 одсто од укупне емисије гасова који изазивају ефекат стаклене баште је узроковано коришћењем свих извора енергије што је, сматра, неодржив тренд.

“Човечанство има приближно 20 година да промени тај пут, пре него што ледници на половима почну да се отапају без наде да се ситуација поправи”, рекао је Трикоар и подсетио да ће нас "будуће генерације сматрати одговорнима ако не учинимо ништа да бисмо променили неефикасан систем у којем се скоро 60 одсто енергије неефикасно користи".

Према његовим речима, очекује се и велики раст ИоТ, као и технологије вештачке интелигенције, у шта ће до 2022. године бити уложено шест пута више него до сада, уз количину података генерисану на глобалном нивоу која це бити чак пет пута виша до 2025. Године.

Када се, како додаје Трикоар споје трендови и очекиване промене на пољу енергије и дигитализације, добија се будућност у којој фокус мора бити на енергетској ефикасности и аутоматизацији процеса.

"Објекти морају бити енергетски ефикасни, управљиви уз помоћ повезаних производа, софтвера и аналитике података и са све већим трендом снабдевања енергијом из обновљивих извора", рекао је Трикоар и додао да фокус мора бити на ефикасности и уштеди, уз коришћење података за управљање процесима.

Одрживост је постала стандард за велики број компанија, рекао је Трикоар и подсетио да се компанија прошле недеље обавезала да до 2025 буде carbon neutral, а да до 2030. престане да емитује угљен диоксид.

Шнајдер Електрик основан је 1836. године. Данас та мултинационална корпорација запошљава више од 137.000 људи у целом свету. Од тога у Србији више од 1.100.

Innovation Summit Barcelona је 15 по реду скуп те врсте који Шнајдер Електрик организовао и који је окупио више од 3.500 стручњака, партнера и клијената из 80 земља.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести