До краја године за 10 одсто више претовара у српским лукама

БЕОГРАД: У српским лукама ће до краја ове године бити претоварено око 13, 5 милиона тона терета, што је за 10 одсто више него 2018., процењено је на петим редовним годишњим консултацијама Агенције за управљање лукама.
Apatinska luka na Dunavu Foto: Jelena Ivanović
Фото: Апатинска лука на Дунаву Фото: Јелена Ивановић 

Вук Перовић, в.д. директора Агенције, истакао је том приликом да је овогодишња наутичка сезона била рекордна и да су Међународна путничка пристаништа у Србији дочекала 1.539 пристајања крузера, за трећину више него у прошлогодишњој сезони.

Број укрцаних и искрцаних путника већи је за 30 одсто, па је тако забележено више од 208.000 употреба обале, саопштила је Агенција за управљање лукама.

Након више од три деценије поново је успостављена бродска линија измеду Кладова и Турн Северина, којом је од јуна превезено више од 6.000 путника.

Влада Србије је на предлог Агенције до сада прогласила 21 лучко подручје, међу којима је 10 теретних лука и осам међународних путничких пристаништа. Перовић је навео да се очекује да ће у наредном периоду бити проглашена још четири лучка подручја, међу којима је и прва марина у Србији у општини Кладово.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести