Добро да гас добијемо и по 650 долара, на што дужи рок

БЕОГРАД: Уочи разговора Вучић - Путин о гасном аражману уредница "Енергије Балкана" Јелица Путниковић оценила је да би било добро да гас добијемо по цени бар упола мањој него што је на берзи односно око 650 долара за за 1.000 кубних метара.
gasovod
Фото: pixabay.com

Говорећи за ТВ К1 она је рекла да се око пуњења складишта у Мађарској спомиње цена од 1.300 долара што је скупо али је добро да до складиштења дође јер је најскупља роба које нема.

"Надам се упола јефтинијем гасу од тржишне цене, у аранжману од Русије", рекла је она.

Повољнијој цени гаса од Русије нада се јер смо пријатељске земље, али и добар економски партнер Русије на Балкану.

Навела је да тренутно трошимо упола гаса мање него зими, те да пунимо складиште у Банатском Двору.

"Ради се на томе да дочекамо зиму, што спремније. Потврда аранжмана значиће се сигурност за зиму", рекла је она.

Додала је да тренутно имамо проблем око пелета који је курентна извозна роба, те да се држава труди да обезбеди довољно нафте и деривата.

"Не смемо да се уљуљкамо, треба да имамо на нашој територији довољне залихе за одређени период, то даје и сигурност у преговарању", рекла је она.

Код складиштења гаса у Мађарској питање је цене набавке гаса за складиштење и цене складиштења.

"Идеално би било када би гас стигао од Гаспрома преко Турског тока до складишта у Мађарској. Имали би по ценама које ћемо сада уговорити, а трошак би био мањи. То прецизирају два председника сутра", рекла је она.

Додала је да ће председници разговарати и о гасу за нову Термоелектрану топлану у Панчеву чији је капацитет 180 мегавата, као и о Петрохемији.

"Не бих лицитирала на колико ће бити продужен уговор за гас. За нас би било најбоље да буде повољна цена, са што дужим периодом трајања уговора. Рат ће се завршити, а развијање економија у Европи ће се наставити, биће битно да имамо сигуран и повољан гас", рекла је она.

Додала је да је за Србију значајно да покуша да остане несврстана. "Не зато што навијамо за Русију, него што ће када се све ово завршити, верујем то бити добра позиција за српску економију, и даљи развој сарадње", рекла је она.

Истакла је да је значајно да поправимо имиџ потенцијалног привредног хаба, где би могли и Европа и Русија, да обнаваљају своје послове.

Када је снабдевање гасом у питању она је оценила да Азербејџан није алтернатива руском гасу јер је тамо гас већ дугорочно продат.

"Тренутна алтернатива руском гасу ако га не буде било, је гас заобилазним токовима или преко Северног тока. Па да га препродају Немци или нека компанија, или из Аустрије где стиже из разних праваца", рекла је она.

Поручила је да је добро да размишљамо да надоместимо део гаса другим енергентима у Србији, и подсетила да постоје идеје о повећању производње биогаса, приозводња из обновљивих извора, односно изгрдње реверзибилне хидроелектране.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести