Додатни пакет мера у Бугарској од 971 милиона евра

СОФИЈА: Бугарска влада ће издвојити додатних 1,9 милијарди лева (971 милион евра) у оквиру новог пакета мера чији је циљ ублажавање последица пандемије корона вируса, саопштио је премијер Бојко Борисов.
ekonomska kriza, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Отприлике 1,2 милијарде лева (613,5 милиона евра) од укупног износа биће искоришћено за финансирање социјалних мера, док ће 731 милион лева (264,5 милиона евра) отићи на подршку економији, навео је Борисов у видео поруци објављеној на његовом Фејсбук налсогум, преноси портал SeeNews.

Средства намењена социјалним мерама покриће 30 одсто веће трошкове особља ангажованог на ограничавању ширења корона вируса, затим повећање субвенција за болнице и исплате здравственог осигурања.

Влада ће такође издвојити укупно 318 милиона лева (162,6 милиона евра) за исплату додатка на пензије од 50 лева (25,5 евра) у наредна три месеца.

Министарство регионалног развоја добиће 355 милиона лева (181,5 милиона евра) за пројекте путне инфраструктуре, док ће 9,5 милиона лева (4,8 милиона евра) бити намењено Министарству економије за промоцију страних инвестиција у земљи.

Борисов је поручио да влада не планира да аплицира код међународних финансијских институција за добијање кредита за финансирање мера ублажавања последица кризе, већ ће мере финансирати из фискалне резерве.

Бугарска је раније овог месеца одлучила да продужи ванредне мере уведене због пандемије корона вируса за још две недеље, до краја јула.

Закључно са јучерашњим даном, број потврђених случајева оболелих од Ковида-19 у тој земљи износио је 10.427, укључују 340 смртних случајева и 5.355 излечених пацијената.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести