Додељене годишње награде Привредне коморе Војводине

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је признања Привредне коморе Војводине, која је обележила 99 година постојања.
Dodeljene godišnje nagrade Privredne komore Vojvodine Foto: Dnevnik.rs/S.Šušnjević
Фото: Додељене годишње награде Привредне коморе Војводине Фото: Дневник.рс/С.Шушњевић

„ Признања за значајна привредна остварења у прошлој години уручена су ЈП “Транснафта” Панчево, “Микромаркет НС” доо Нови Сад, предузећу “Вребалов Аграр” из Новог Бечеја, те власници породичне фарму крава у Бачком Градишту Каталин Мужлаи и Мирољубу Кршанину, председнику борда директора компаније “Техномаркет” из Панчева.

Истичући да су награде понели најбољи привредници, компаније и предузећа у Војводини, Мировић је нагласио да развој  привреде омогућава да се оствари напредак и у другим сегментима рада - у јавном сектору, администрацији, образовању, култури...

„Имамо чиме да се поносимо када су у питању резулатати остварени прошле године и када је реч о економском развоју, бруто друштвеном производу и свим другим економским показатељима“, рекао је Мировић.

Фото: Игор Мировић на додели годишње награде Привредне коморе Војводине Фото: Дневник.рс/С.Шушњевић

И сточарство и ратарство

Међу награђенима је и Каталин Мужлаи, која је истакла да се сточаство традиција у њеној породици, а да уз добар темељ и пуно рада, резултат неће изостати. 

„Од деде сам научила да онај који се бави сточарством, не може а да не буде и ратар, те да се, да би се успело, стално мора учити и много радити. Резултат тог рада је то што је у нашим шталама имамо 180 музних крава, 50 стеоних јуница, телад, а дневно произведемо 5.500 литара млека. Уз то, обрађујемо 350 хектара земље, од којих је 100 хектара у нашем власништву, а остатак је из државног приватног закупа“, каже Мужлаи.


„Циљ нам је да у Војводини створимо што бољу привредну климу како би се наставио интензиван развој. На том путу најбољи резултати се постижу заједничким радом надлежних министарстава, Покрајинске владе и локалних самоуправа. Захваљујући Развојној  агенцији Војводине обезебеђује се подршка привредницима, а изузетно је важно обратити пажњу и на мање развијене средине, којима је понекад, потребно само мало да послују боље.“

Указујући да раст извоза и БДП-а јесу охрабрујући, Мировић је нагласио и да је позитиван помак раст домаћих привредних компанија. По његовим речима, страни инвеститори који улажу у Србији много значе, али је и те како важно подржати домаће привреднике.

Фото: Уручење годишње награде Привредне коморе Војводине Фото: Дневник.рс/С.Шушњевић

„Ту је изузетно битна улога Привредне коморе Војводине, чији је задатак да повеже привреднике, да им помогне да лакше дођу до страних тржишта и упознају их с понудом и производним могућностима које наша привреда има. Представници ПКВ су у протеклом периоду баш то и урадили јер су домаћи привредници на многобројним привредним сајмовима представили своје потенцијале те се потврђује да комора представља све значајнији механизам, алат или полугу за повезивање домаћих привредника с онима из других земаља“, истикао је Мировић.


Разграната мрежа партнера

Примајући признање ПКВ Мирољуб Кршанин је истакао да је развој модерне технологије будућност компаније, да је мрежа партнера веома разграната пошто се сарађује с привреднциима из 34 земље, а да се и у будућности не планира промена стратегије у раду пошто се показало да је то пут у правцу развоја.


Војводина има велике амбиције како би се остварио бржи економски и привредни развој, а то се може постићи због великог потенцијала и кад је у питању кадарска оспособљеност, знање и воља.

„У  центру пажње су привредни и економски развој и на томе ћемо истрајати, а сигурно је да ће то допринети да и све друге делатности напредују и развијају се“, рекао је Мировић.


Микромаркетмеђу првих пет компанија

По речима власника “Микромаркета” Александра Чокорила, до позиционирања на тржишту било је потребно много рада, а након почетка у Новом Саду, данас имају више од 100 продавница и у Сремским Карловцима, Бачком Петровцу и Инђији.

„У компанија је запослено 700 радника, а дневно у нашим продавницама буде и 50.000 потрошача. Захваљујући доброј сарадњи с добављачима и партнерима и комплетној понуди конкурентни смо на тржишту и успели смо да се пласирали међу првих пет компанија у Војводини“, рекао је каже Чокорило.

Предузетнички дух наслеђен од чукундеде

Никола Вребалов из предузећа “Вребалов Аграр” истиче да је, слободно би се могло рећи, предузетнички дух потиче још од давнина, јер се његов чукундеда бавио пољопривредом у Новом Бечеја, а пољопривреда је и даље породични бизнис.

„Наставили смо у том правцу, овлашћени смо складиштар за Робне резерве Србије, а у оквиру нашег породичног предузећа су и силос и млин.“


Фото: На додели годишње награде Привредне коморе Војводине Фото: Дневник.рс/С.Шушњевић

Председник ПКВ Бошко Вучуревић истакао је да се у оквиру коморе чини све да се допринесе развоју домаће привреде и бољим резултатима привредника.

„О томе сведоче и награде јер су их захваљујући великом раду и залагању заслужили најбољи“, рекао је Вучуревић.

„Сигуран сам да ће они у будућности постизати све боље резултате, а да ће други привредници кренути њиховим путем у наредном периоду.  У име награђених захвалио се директор ЈП “Транснафта” Томислав Баста истакавши да ова признања потврђују да неко посматра како се ради и вреднује тај рад.

„Признање је додатни мотив за будуће успехе свих запослених и нова снага и енергија за целу нашу компанију и, истовремено, доказ да смо на правом путу“, рекао је Баста, указујући да у овом предузећу, које постоји од 2005. године, ради 137 запослених, што га сварстава у ред средњих предузећа, али је његова улога веома значајна.

М. Стакић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести