Дојче банка: Глобални БДП на нивоу пре ковида средином 2021.

ЛОНДОН: Светска економска производња вратиће се на ниво пре пандемије до средине 2021. године захваљујући снажнијем расту од очекиваног последњих месеци, саопштила је данас Дојче банка.
dojce banka
Фото: Youtube Printscreen

Ипак, надувавање балона укупног дуга и промена политика могли би да повећају ризик од финансијске кризе, упозорава се у пројекцијама банке.

Петер Хупер, шеф за глобална економска истраживања у Дојче банци наводи у поруци клијентима да опоравак светске привреде од пада, који је прошле зиме и пролећа изазвала пандемија Ковид-19, тече знатно брже него што се првобитно мислило, преноси Ројтертс.

"Како се трећи квартал ближи крају, процењујемо да је ниво глобалног БДП-а отприлике на пола пута повратка до нивоа пре избијања вируса, а сада предвиђамо да ће тај пут бити завршен средином следеће године, неколико квартала раније него у нашој претходној прогнози", навео је он.

Дојче банка је побољшала своју прогнозу за глобални БДП и сада очекује да ће пад ове године износити 3,9 посто, док је у мају предвиђала пад од 5,9 процената.

Такође је подигла пројекције за 2021. годину, па сад очекује раст од 5,6 процената уместо 5,3 одсто.

Хупер напомиње да, ипак, има још много неизвесности и потенцијалних проблема. Страх од другог таласа заразе који се распламсава у САД и Европи повећава неизвесности везане за економске изгледе, као и непознанице у погледу предстојећих америчких избора и ризик од европског Брегзит-шока, предочава Дојче.

Додаје да би заокрет у монетарној политици централних банка, мада у перспективи тек за неколико година, могао да створи додатне проблеме.

Пораст дуга и потенцијално прецењена имовина, подстакнути неопходном супер лабавом монетарном политиком, представљају озбиљан ризик од доласка глобалне финансијске кризе, како централне банке буду почињале да се окрећу од политике јефтиног новца, написао је Хупер, напомињувхи да ће било какав неочекивани раст инфлације повећати ризике.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести