Доказане резерве великих нафташа биће исцрпљене за 15 година

ОСЛО: Доказане резерве нафте и гаса великих нафтних компанија троше се алармантно брзо и суочавају се са ризиком да буду исцрпљене за мање од 15 година, јер капацитети нових налазишта не могу да надокнаде потрошене количине, упозорава норвешка аналитичка компанија Ристад Енерџи у најновијој анализи.
s
Фото: pixabay.com

Група највећих светских произвођача нафте, названа "Биг Оил", изгубила је прошле године 15 посто резерви у земљи, а преостале количине ће уз садашњи темпо пумпања бити потрошене за мање од 15 година, осим ако група не открије више нових комерцијалних налазишта, наводи Ристад, а преноси агенција Анадолија.

Овај задатак је све изазовнији имајући у виду да се улагања у истраживања редукују, а стопе успешности у откривању нових налазишта опадају.

Смањење потврђених резерви могло би да створи озбиљне проблеме групи "Биг Оил", која укључује ЕксонМобајл, Бритиш Петролеум, Шел, Шеврон, Тотал и Ени, да одрже стабилне нивое производње у наредним годинама, што ће се одразити на пад њихових прихода, наводи Ристад и додаје да то представља велику претњу за финансирање планова енергетске транзиције те групације.

Доказане резерве компанија из састава "Биг Оил" пале су за 13 милијарди барела еквивалента нафте 2020. године, као резултат знатног погоршања цена, а овогодишња истраживања нису добро кренула, пише у анализи норвешке енергетске консалтинг компаније.

Обим новооткривелих налазишта у свету износио је у првом кварталу ове године 1,2 милијарде барела еквивалента нафте, што је најмање у последњих седам година.

Према анализи, пад тражње за сировом нафтом и цена због пандемије ковид-19, у комбинацији са појачаном дисциплином капиталних улагања, резултирао је смањењем инвестиција, што може да погорша проблем са којим се суочавају многи велики оператери у настојању да повећају своје доказане резерве.

Продаја нафте и гаса и даље ће доминирати у пословним моделима водећих европских компанија, које се све више фокусирају на енергетску транзицију, додаје се даље.

"Способност групе ''Биг Оил'' да генерише будуће приходе и даље ће зависити од количине нафте и гаса које компаније имају на располагању за продају. Ако резерве нису довољно високе да одрже ниво производње, компанијама ће бити тешко да финансирају скупе пројекте енергетске транзиције, што ће за последицу имати успоравање њихових планова за чисту енергију“, навео је у анализи Парул Чопра, потпредседник за истраживања производње сирове нафте у Ристад Енерџију.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести