Долар се опоравио, раст цене злата заустављен

СИНГАПУР: Долар је данас одскочио са двогодишњег минимума пошто су инвеститори смањили продају америчке валуте уочи састанка Федералних резерви и у ишчекивању завршетка политичке расправе у Конгресу САД о наредном пакету фискалних мера подршке економији.
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Светска резервна валута је у паду од маја, а последњих дана се стрмоглавила јер су се инвеститори окренули сигурним уточиштима због распламсавања епидемије корона вируса у САД и пада приноса на државне дужничке хартије.

Нервоза тржишних актера на азијским берзама након благог повлачења цене злата била је довољна подлога да долар поново крене навише и да остале водеће валуте склизну са највиших нивоа.

Британска фунта се спустила са четворомесечног максимума на 1,2850 долара, док је јапански јен ослабио за 0,3 посто и стабилизовао се на 105,65 долара, што је незнатно испод његовог највишег нивоа забележеног средином марта, извештава Ројтерс.

Евро је закључен на нивоу од 1,1725 долара, што је за 0,2 процента слабије у односу на претходни дан.

Долар се према корпи валута опоравио са двогодишњег минимума, тако да је доларски индекс порастао са 93,492 поена на 93,918. Ипак, овај индекс је у јулу забележио губитак од 3,6 процената, и уколико у наредних пар дана не оствари знатно већи скок биће ово његов најгори месечни резултат у последњих готово 10 година.

На сутрашњој седници ФЕД-а се не очекује промена монетарне политике, а једини заокрет би, према проценама, могао да се односи на таргетирану стопу инфлације. На тржишту се, наиме, спекулише да би ФЕД могао да повећа циљани ниво инфлације изнад 2,0 посто, како би надокнадио вишегодишњи подбачај раста те стопе.

Нови велики амерички пакет фискалних подстицаја, који је тренутно у ћорсокаку у преговорима између демократа који предлажу износ од три билиона долара и републиканаца који су изнели скромнији план од билион долара - такође би могао да подстакне раст долара ако буде усвојен, оцењује британска агенција.

Републиканци се у актуелном плану фискалних мера залажу за то да се државна помоћ за незапослене, која је претходно повећана на 600 долара недељно, смањи на 200 долара, у време када око 30 милиона Американаца остало без посла, напомиње Ројтерс.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести