Домаће тржиште обезбеђено па лекови иду и у извоз

Фармацеутска индустрија Србије успела је да током пандемије KОВИД-19 обезбеди уредно снабдевање тржишта лековима, стабилну производњу и несметан увоз, уз редовне испоруке здравственим установама, што је омогућило да Влада Србије прихвати предлог Привредне коморе Србије и одобри извоз лекова.
lekovi tablete
Фото: pixabay.com

Директорка корпоративних послова и комуникације „Хемофарма”, чланице „Штада групе”, Санда Савић каже да је, захваљујући сарадњи с ПКС-ом, глас привреде правовремено стигао до доносилаца одлука.

По њеним речима, током ковид-кризе, ПКС је све време неопходна спона, најпре међу привредницима, а затим и двосмерни канал комуникације с државом.

– Одлука о одобравању извоза лекова који домаћој економији доноси нове вредности, изузетно је значајна – истакла је Санда Савић, која је и председница Одбора Удружења за фармацеутску и медицинску привреду у ПКС-у. – За нас ово није било време конкуренције, већ остварења једног циља, снабдевености тржишта лековима.

Одлука о одобравању извоза лекова, који домаћој економији доноси нове вредности, изузетно је значајна

Истакла је да су у време епидемије коронавируса, и „Хемофарм” и „Штада” поставили нове рекорде у обиму производње. „Хемофарм” је увећао производњу десет одсто и само у току једног месеца произвео 24.000.000 паковања лекова и производа намењених здрављу, као и 110.000 полулитарских раствора и других средстава, неопходних у лечењу пацијената.


Обавезали се

Домаћи произвођачи, увозници и извозници лекова обавезали су се на континуирано снабдевање тржишта Србије лековима, подсећају у ПКС-у.

– Приоритет наших чланица је доступност лекова, како у редовним околностима, тако и у овим ванредним, чиме се обезбеђује одговарајућа подршка здравственом систему и послује у интересу заштите здравља грађана Србије – указала је секретарка Удружења за фармацеутску и медицинску привреду у ПКС-у Мирјана Вучићевић.


„Хемофарм” извози у Европску унију и на друга регионална и светска тржишта, од Босне и Херцеговине, Црне Горе, Албаније, Румуније, до Русије, земаља Блиског истока и северне Африке.

- Одлука о укидању забране извоза лекова кључна је за нашу компанију, која је овлашћени увозник и једини извозник лекова одређених инопроизвођача неопходних за лечење пацијената оболелих од најтежих болести – истиче власница компаније „Инпхарм” која извози на тржишта Црне Горе и Босне и Херцеговине Весна Живковић. – Ситуација на домаћем тржишту лекова сасвим је стабилна и током ванредног стања и повећаних потреба успешно смо одговорили на све захтеве.

Указала је на помоћ Привредне коморе Србије и њеног председника Марка Чадежа фармацеутском сектору да превазиђе препреке.

И у компанији „Мерцк” истичу да су одржали ниво производње у ванредним околностима због пандемије ЦОВИД-19 и одговорили потребама домаћег тржишта.

- Систем снабдевања лековима положио је велики испит, имали смо капацитет да подмиримо повећану домаћу тражњу и потребе пацијената – рекла је директорка Мерка за Србију и Црну Гору Ина Булат.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести