ДОМАЋУ ГЕЈМИНГ ИНДУСТРИЈУ ОЧЕКУЈЕ РАСТ У 2024. ГОДИНИ Пандемија ишла у корист видео играма

Годишњи приход индустрије видео игара у свету повећаће се током 2024. за готово 50 милијарди долара, а део тих средстава ће се прелити и на Србију.
с
Фото: pixabay.com

У центру за развој видео игара Playstudios у Београду кажу да зато и домаћу гејминг сцену очекује раст.

Финансијска менаџерка Playstudios-a Јулијана Анђелић напомиње да је пандемија ковид вишеструко убрзала развој видео игара и да су оне постале доминантна грана индустрије забаве, поготово када су у питању мобилне игре, наведено је у саопштењу.

"Људи су проводили доста времена у кући, а како је снимање филмова и серија често било прекинуто, видео игре су једине константно пружале нови вид забаве. После тога, некако је остала навика играња која се задржала све до данас", додала је она.

Рекла је да се то одразило на број корисника корисника, приход индустрије и понуду произвођача видеоигара.

Фото: pixabay.com

Из компаније истучу да је гејминг индустрија током 2023. на глобалном нивоу доживела потресе, што је утицало и на домаће тржиште.

Наводе да је последње истраживање Српске гејминг асоцијације показало да је више од 70 одсто испитаника осећа оптимизам кад је у питању будућност индустрије.

"Велико интересовање за игре на мобилним телефонима није изненађујуће с обзиром на то да је смартфон уређај који се највише употребљава на дневном нивоу. Ипак, кад је у питању домаћа гејминг сцена, пројекција о расту игара за мобилне уређаје је врло значајна. Игре за мобилне телефоне представљају главни извор прихода за чак 45 одсто студија у Србији", истакла је Анђелићева.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести