Ђорђевић: Интензивни преговори о расту минималца

БЕОГРАД: Чланови Социјално-економског савета - синдикати, послодавци и влада нису на седници 26. августа разматрали колико ће бити повећан минималац следеће године, пренео је министар за рад Зоран Ђорђевић. Додао је да се још воде интензивни преговори у оквиру радне групе СЕС-а и да ће следећи састанак бити одржан у петак, као и да верује да ће компромис бити постигнут до 3. септембра.
zoran djordjevic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

На седници радне групе СЕС-а прошле недеље, како су тада саопштили синдикати и послодавци, Министарство финансија је предложило повећање од шест до 10 одсто, што су прихватили послодавци, док синдикати траже раст минималца за око 24,5 одсто.

"Верујем да постоји простор за постизање договора. Имамо позитивне трендове у економији и верујем да ће тај компромис бити постигнут", нагласио је Ђорђевић.

Ако би минимална цена рада, која сада износи 27.400 динара, била повећана за 10 одсто износил би 30.140 динара, док послодавци траже да минималац буде 33.700 динара.

Министар је рекао да је на седници СЕС-а била само једна тачка дневног реда, а то је слобода синдикалног организовања и права и заштита запослених и чланова синдиката који су изложени притисцима и претњама од стране послодаваца, али и још две додатне које је он предложио.

Ђорђевић је рекао да су синдикати истакли да је Републички геодетски завод пример лошег односа послодавца према синдикатима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести