Ђорђевић: Нови закон о безбедности и здрављу на раду биће модеран

НОВИ САД:Нови закон о безбедности и здрављу на раду биће модеран и по свим највишим стандардима у овој области изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.
Ministar Zoran Đorđević u pivari Hajneken Foto: Tanjug/J. Pap
Фото: Министар Зоран Ђорђевић у пивари Хајнекен Фото: Танјуг/Ј. Пап

Поред тога, ове године биће усвојен и Закон о осигурању радника у случају повреде на раду, по којем ће сваки послодавац, без обзира на то којом делатношћу се бави, морати да осигура сваког радника. То је најавио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, током посете пивари Хајнекен, у Новом Саду, а поводом Међународног дана здравља и безбедности на раду. 

„Наставићемо са инспекцијским надзорима, бићемо још оштирији према онима који крше закон и јавно ћемо говорити о томе. Радници морају бити свесни да је држава на њиховој страни“, рекао је Ђорђевић, подсетивши да је Влада Србије, на предлог министва за рад, ову годину погласила годином безбедности на раду. 

Образлажући због чега је данас, заједно са амбасадором Холандије, посетио управо пивару Хајнекен у Новом Саду, Ђорђевић је рекао да је та холандска компанија пример како би послодавац требало да се односи према запосленом. 

„Стандарди безбедности на раду које мора да поштује сваки послодавац нису велики трошак, а сваки изгубљени живот радника нема цену. Холандија је земља број један у свету по питању безбедности радника и тешко је достићи такав ниво, али можемо да верујемо да ћемо једног дана сустићи Холандију“, рекао је министар Ђорђевић. 

Фото: Зоран Ђорђевић у пивари Хајнекен Фото: Танјуг/Ј. Пап

Током 2018. године ни у једној пивари Хајнекен у Србији није се десио ниједан акцидент, а 600 дана није се десила ниједна незгода у пивари у Новом Саду, рекла је директорка за људске ресурсе у пивари у Новом Саду Драгана Давидовић. 
Директор компаније Никос Зоис каже да за запослене није важније ништа од безбедности, а исто то је пеиоротет и самој компанији. „Безбедност нам је на првом месту, а крајњи циљ нам је нула акцидената“, рекао је директор ове компаније. 

Амбасадор Холандије у Београду Хенк ван ден Дол каже да пиваре Хајнекен у Србији на прави начин представљају суптину холандских инвестиција, те да нису најважнији само висина инвестиције и број запослених, већ пре свега услови у којима запослени раде и њихова безбедност. 

„Хајнекен је уложио у Србији преко 200 милиона евра о запослио преко 500 људи. Поред свега, Хајнекен озбиљно схвата обавезу послодавца да идентификује ризике, о томе обаести запослене и максимално их заштити на раду. Један запислени који погине на послу је превише“, рекао је амбасадор Холандије, који је подестио да је та земља прва у свету добила закон који забрањује дечију радну снагу. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести