Ђорђевић: НСЗ се јавило 892 људи да је остало без посла

БЕОГРАД: Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да уколико у време ванредног стања запослени у приватном и државном сектору добију отказ на законит или незаконит начин, могу о томе да обавесте Националну службу за запошљавње (НСЗ), остваре своја права и накнаду.
djordjevic
Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

Ђорђевић је казао да се ти грађани могу обратити електронским путем на сајту Министарства за рад и НСЗ, додајући да се од понедељка на тај начин обратило 892 људи који су остали без посла.

"Порука свим запосленима у приватном и државном сектору је да могу на сајту Министарства или на новоотвореној вајбер заједници да нађу све информације када је у питању радно право и сви они који добију отказ, на законит или незаконит начин, могу да се обрате НСЗ, остваре своја права и примаће накнаду у случају незапослености", рекао је Ђорђевић за РТС.

Истиче да то није нови механизам, већ да је то право радника и врста помоћи која је постојала и раније, како би пребродили период док не пронађу нови посао.

Подсетио је да је један од мера Владе Србије била да се радници не отпуштају и да им се не смањују плате, додајући да државна управа никога неће отпустити и неће кориговати плате.

"Ми се тога држимо и то је пример који ми на неки начин дајемо приватном сектору, да посао може да се организује и од куће, а да се држи на нивоу", рекао је Ђорђевић.

Говорећи о пензијама, Ђорђевић је подсетио да ће мартовску пензију најстарији суграђани добити ођедном, а не из два дела као до сада, додајући да ће уз ту пензију до 10. априла добити и једнократну помоћ у износу од 4.000 динара.

Каже да су осмишљени и начини како да пензија стигне до грађана, а да они не напуштају свој дом, јер спадају у најризичнију групу, а један од начина је да пензионер овласти неког за подизање пензије, а други да пензионер лично позове банку и затражи да пошаље вредностну пошиљку преко поште.

Ђорђевић је говорио и о ситуацији у старачким домовима и хранитељским породицама, те истакао да је је држава издвојила одређена новчана средства која је послала локалним самоуправама за центре за социјални рад како би наставили са пружањем услуге неге и помоћи.

Истиче да у старачким домовима нема назнака заразе новим вируосм корона, додајући да је држава добро реаговала и раније забранила посете тим домовима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести